Prethodni članak
Sljedeći članak

Suradnja Krapinsko-zagorske županije i talijanske regije Abruzzo

U Krapini je upriličeno svečano potpisivanje i razmjena pisama namjere za uspostavu suradnje između Krapinsko-zagorske županije i talijanske regije Abruzzo


U srijedu, 26. studenog 2014. godine u Krapini je upriličeno svečano potpisivanje i razmjena pisama namjere za uspostavu suradnje između Krapinsko-zagorske županije i talijanske regije Abruzzo u promicanju energetski održivog razvoja.

Pisma namjere razmijenili su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i predsjednik talijanske regije Abruzzo Luciano D'alfonso a prisutni su bili i zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek – Jambrek, direktor Talijanskog instituta u Zagrebu Massimo Sessa, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac i pročelnik Upravnog odjela Krapinsko-zagorske županije za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove Luka Čuljak.

Prethodno razmjeni pisama namjere, župan Željko Kolar poželio je gostima iz Italije dobrodošlicu te ih je upoznao sa osnovnim informacijama o Krapinsko-zagorskoj županiji. Govoreći o projektima energetske učinkovitosti, čiju je važnost Krapinsko-zagorska županija prepoznala među prvima u Hrvatskoj, župan Kolar posebno je istaknuo 10 milijuna kuna vrijedan projekt energetske obnove 10 škola, nakon čije je uspješne provedbe ušteda energije porasla i do 67%, a za kojeg je Županija dobila i prestižno međunarodno priznanje Energy Globe, svojevrsnog „Oscara“ u području energetske učinkovitosti.    

Župan Željko Kolar zahvalio je predsjedniku regije Abruzzo Lucianu D'alfonsu na interesu koji je pokazan za zajedničku suradnju, te općenito za Krapinsko-zagorsku županiju i njene projekte energetske učinkovitosti.

„Predsjednika D'alfonsa sam upoznao sa činjenicom da na području Krapinsko-zagorske županije radi nekoliko talijanskih poduzeća s kojima imamo odličnu suradnju, a isto tako ne možemo ne spomenuti da sa Njezinom Ekscelencijom, Emanuelom D'Alessandrom, veleposlanicom Republike Italije u Hrvatskoj imamo odlične odnose. Zahvalan sam predsjedniku D'alfonsu što nam je dao i nekoliko vrlo dobrih, praktičnih savjeta o tome kako uspješno povlačiti sredstva iz EU fondova. Ovo je odličan početak suradnje, ne samo na polju energetske učinkovitosti, već i na području kulture i turizma, koja će se nadam se, dobro razvijati u godinama koje su pred nama“, rekao je župan Kolar.

Predsjednik regije Abruzzo Luciano D'alfonso istaknuo je da  je još ranije čuo da je Krapinsko-zagorska županija vrlo ambiciozna i da želi raditi na pravi način.

„U to sam se sad i sam osobno uvjerio. Impresioniran sam svime što se radi na području Krapinsko-zagorske županije kad je u pitanju energetska učinkovitost. Čestitam na svemu što je dosad ostvareno, a posebno na projektu energetske obnove škola. Na području regije Abruzzo također smo energetski obnovili sve škole. Jedinice lokalne samouprave su prigrlile koncept energetske učinkovitosti, kao i tvrtke. Najzahtjevniji dio priče još uvijek je pred nama – osvijestiti stanovništvo da u vlastitim kućanstvima ulaže u podizanje razine energetske učinkovitosti. Da bi cijela priča uspjela, sa edukacijom je potrebno početi od malih nogu. Mi smo to riješili kroz  projekt „Energiochi“- energetske igre za djecu, na kojima svake godine sudjeluje preko 10 tisuća mladih regije Abruzzo svih uzrasta - od dječjih vrtića do srednjih škola, a program je poznat širom Europe“, rekao je predsjednik regije Abruzzo Luciano D'alfonso.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook