Prethodni članak
Sljedeći članak

Superjunakinje i superjunaci DND-a Zabok obilježili 30 godina konvencije UN-a o pravima djeteta

Izložba je nastala kao rezultat prožimanja inspiracije voditeljica Dječjeg foruma, dječjih ideja i likovnog rješenja koje je osmislila Ana Kaić Lacković kako bi superjunakinje i superjunaci oživjeli u prostoru


Društvo „Naša djeca“ Zabok proslavilo je tridesetu godišnjicu Konvencije UN-a o pravima djeteta otvorenjem izložbe Dječjeg foruma „Superjunakinje i superjunaci u borbi za dječja prava“ u prostoru Gradske knjižnice K. Š. Gjalski. Izložba je nastala kao rezultat prožimanja inspiracije voditeljica Dječjeg foruma, dječjih ideja i likovnog rješenja koje je osmislila Ana Kaić Lacković kako bi superjunakinje i superjunaci oživjeli u prostoru. Iz početnog zadatka za prikazivanjem junakinje/junaka ili idola koji ih predstavljaju, djeca su uz pomoć voditeljica osmislila svojesuperjunakinje i superjunake koji se bore i rješavaju probleme koje su prepoznala u svojoj lokalnoj zajednici i u svijetu.Djeca su na otvorenju izložbe uz pomoć voditeljice Dječjeg foruma Nede Novosel predstavila sebe u ulozi superjunakinja i superjunaka. Čula su se imena: Eko cura, Doktorinjo, Supergirl, Purple smile, Bass Šapica, Blue man, Free girl, Foodiva, CatGirl, Super Helga, Super Lara, CiCiGirl, Super Ivy i Vodoborac. Iz izložbe je vidljivo da su forumašice i forumaši razmišljali i lokalno i globalno, pa su se tako zauzeli za borbu protiv siromaštva, prisilnog rada, dječjih strahova, kao i onečišćenja prirode, pogotovo mora i podzemlja. Superjunaci i superjunakinje zalažu se za obrazovanje, igru, ravnopravnost, različitost, glazbu i životinje, ali i za zdravlje, zdravu prehranu, pitku vodu te osmijeh na svim dječjim licima. Prisutni roditelji komentirali su koliko zapravo zrelo djeca promišljaju o problemima te su zaključili da je ovo jedna od najboljih DND-ovskih izložbi.

Mala, ali vrlo važna svečanost, kako ju je opisala predsjednica DND-a Zabok Sonja Borovčak, počela je prigodnom Himnom DND-a koju je izvela grupa Zabočkih mališanki čiji je stih „Za prava svakog djeteta borimo se svi!“ poslužio kao odlična najava misije izloženih interaktivnih strip figura superjunakinja i superjunaka. Na kraju su Zabočke mališankesvima prisutnima još jednom pjesmom poručile „Kad se male ruke slože, sve se može!“.

Ako želite saznati više o borbi i moćima superjunakinja i superjunakate koje pokrete izvode potezanjem konca koji ih oživljava, posjetite Gradsku knjižnicu K. Š. Gjalski do 30. studenoga 2019. – poručila je tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook