Prethodni članak
Sljedeći članak

[SUFINANCIRANJE SREDSTVIMA HRVATSKIH VODA] Za sanaciju klizišta u Zagorju odobreno 11, 6 milijuna kuna

Voditelj VGI Krapina – Sutla Ivan Šanjug rekao je kako je iz Krapinsko – zagorske županije klizišta prijavilo 20 JLS s 34 zahtjeva. Projekti će se sufinancirati u iznosu od 75 do 50 posto, ovisno o stupnju razvijenosti


U Krapinskim Toplicama danas ujutro održana je konferencija za novinare na kojoj je prezentiran operativni program Hrvatskih voda za sanaciju klizišta na području Krapinsko – zagorske županije. Govornici su bili Ernest Svažić, predsjednik OO HDZ i načelnik općine Krapinske Toplice, Tomislav Suton, pomoćnik direktora VGO Gornja Sava i Ivan Šanjug - voditelj VGI Krapina – Sutla.

Svažić je istaknuo kako je od strane Hrvatskih voda stigla konkretna pomoć za sanaciju klizišta na području Krapinsko  - zagorske županije, a koji su veliki problem zagorskim općinama i gradovima, ponajviše ona klizišta koja su se otvorila tijekom 2014./2015. godine.  – Naši apeli s pozicije lokalne samouprave vezani za sanaciju klizišta tada nisu urodili plodom, stoga smo sada sretni što je Vlada iznašla modus preko Hrvatskih voda kako bi pomogla općinama i gradovima u rješavanju klizišta, jer se radi o štetama u gabaritima koje JLS s izvornim sredstvima ne mogu sanirati – rekao je Svažić, podsjetivši da je program ukupne vrijednosti 150 milijuna kuna, od čega 11, 6 milijuna kuna ide trenutno za sanaciju klizišta na području KZŽ. Jedno takvo klizište koje će se sanirati nalazi se u Krapinskim Toplicama, upravo na mjestu gdje se održala i konferencija za medije, pored Heli centra Toplice. Podrška od strane Hrvatskih voda za to klizište iznosi 450.000 kuna, a projekt će se realizirati preko Županijske uprave za ceste.  – Sama Općina Krapinske Toplice kandidirala je klizište kod obitelj Polanščak, jer je također riječ o većem iznosu koji ne možemo samo financirati, a Hrvatske vode sufinancirat će sanaciju tog klizišta u iznosu od 150.000 kuna – istaknuo je Svažić, dodajući da su oni sami kao JLS svojim sredstvima sanirali više od stotinu odrona, gdje su bili potrebni manji zahvati.

Voditelj VGI Krapina – Sutla Ivan Šanjug rekao je kako je iz Krapinsko – zagorske županije klizišta prijavilo 20 JLS s 34 zahtjeva, a procijenjena ukupna vrijednost radova je oko 24 milijuna. Projekti će se sufinancirati u iznosu od 75 do 50 posto, ovisno o stupnju razvijenosti.  - Hrvatske vode su u planu gospodarenja vodama na Upravnom vijeću sredinom travnja donijele plan u kojem je određeno 11, 6 milijuna kuna za Krapinsko – zagorsku županiju.  Trenutno se obilaze klizišta i utvrđuje odgovaraju li osnovnim uvjetima za sufinanciranje. Osnovni uvjeti su da je šteta nastala uslijed štetnog djelovanja voda i da je klizište na nerazvrstanim cestama općina ili gradova ili ako su od strane ŽUC-a na županijskim cestama, objasnio je Šanjug.

Pomoćnik direktora VGO Gornja Sava Tomislav Suton govorio je o samoj budućnosti sufinanciranja, ponovivši da je ukupno osigurano 150 milijuna kuna u obračunskom razdoblju od tri godine, 50 mil. kuna za svaku godinu te pozvao općine i gradove koji imaju potrebnu dokumentaciju da prijave projekt jer će se s ovim programom nastaviti i u idućim godinama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook