Prethodni članak
Sljedeći članak

Sudska pobjeda zagorskog tajkuna

Županijski sud u Zlataru potvrdio je oslobađajuću presudu poznatom zagorskom poduzetniku Mladenu Jakopcu (69), njegovom


Županijski sud u Zlataru potvrdio je oslobađajuću presudu poznatom zagorskom poduzetniku Mladenu Jakopcu (69), njegovom sinu Davorinu (37) i Ivici Šimuncu (60) da nisu oštetili državni proračun kako ih se teretilo.


Drugostupanjski je sud prihvatio mišljenje zlatarskog Općinskog suda da nije bilo kriminala u postupanju Jakopčevih i njihova direktora Šimunca. Trojicu se teretilo da su oštetili državni proračun za oko 300.000 kuna, ne plačajući davanja državi na iznose koji su radnicima isplaćivani na ruke. Davorin Jakopec bio je optužen da je kao direktor poduzeća Jakopec - uvoz d.o.o. primio pozajmice od očeva poduzeća Mesne industrije Jakopec i naredio djelatnicima računovodstva da plaće radnicima isplaćuju na ruke iz blagajne tvrtke.

Plaće su se davale mimo računa firme, koji je tada bio u blokadi. Ivan Šimunec, direktor poduzeća od 29. srpnja 1999. do 2. srpnja 2001. godine, tereti se da je isto postupao kako bi poduzeću Jakopčeva sina pribavio nepripadnu materijalnu korist, a na štetu državnog budžeta.

Ovo je druga pravomoćna oslobađajuća presuda Mladenu Jakopcu za istovrsna kaznena djela, jer je početkom 2004. također oslobođen krivje da je državu na gotovo identičan način zakinuo za 1,3 milijuna kuna poreza i doprinosa. Jakopcu se, između ostalog, na Općinskom sudu u Zlataru u odvojenoj parnici sudi i da je poticao bivšeg direktora Komunca iz Konjčine Stjepana Hajnića da za njegovu Mesnu industriju, a u u ime Komunalca, podigne ukupno oko 6 milijuna kredita i Kreditnoj banci Zagreb. Jakopec kredit nije vratio pa je Kreditna banka dug naplatila od Komunalca.

U tom je slučaju Jakopec priznao solidarnu odgovorsnot, obvezujući se u banci da će i on sudjelovati u otplati kredita sa 400 tisuća kuna. Upućeni kažu da će se Jakopec najvjerojatnije »izvući« i u tom predmetu.

No, Jakopca čeka suđenje na Županijskom sudu »teško« oko 15 milijuna kuna : optužen je da državi nije platio poreza i doprinosa više od 6,7 milijuna kuna. Teret ga se i za 2 milijuna dolara koje je ispred Naprijed Jakopec podigao u Arab banci u Austriji, a kao jamstvo za kredit u Privrednoj banci Zagreb založene su nekretnine Naprijed Jakopca i Mesne industrije. Od dva milijuna, Jakopec je 1,6 milijuna prebacio na račun Mesne industrije kao dugoročnu pozjamicu za nabavu robe. Jakopec Kredit nije vratio, pa je Arab banka aktivirala garanciju i naplatila se od PBZ - a.

Izvor: Vjesnik

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u Lici, a ima je i na dionici autoceste A1 između tunela Mala Kapela i čvora Otičac. <a većini="" cesta="" vozi="" se="" uz="" povoljne="" vremenske="" uvijete="" i="" bez="" posebnih="" ogran...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program