Prethodni članak
Sljedeći članak

Stubičke Toplice: Održana najveća gljivarijada u zemlji

Oko 700 ljubitelja gljiva okupilo se ove subote na tradicionalnoj, 11. po redu, gljivarijadi u Stubičkim Toplicama. Ovog


Oko 700 ljubitelja gljiva okupilo se ove subote na tradicionalnoj, 11. po redu, gljivarijadi u Stubičkim Toplicama. Ovogodišnja manifestacija nosila je naziv Cugom na gljivarenje v Stubake, jer je po prvi put organiziran vlak iz Zagreba koji je u dovezao 200 ljubitelja gljiva.


– Ovo je uvjerljivo najveća gljivarska manifestacija u Hrvatskoj. Ova godina inače klimatski pogoduje gljivama, pa ih je u okolnim šumama pronađeno preko 70 vrsta. Od jestivih dominiraju vrganji, a od otrovnih tu je tradicionalno zelena pupavka i panterova muhara – rekao je Mladen Strižak, predsjednik Gljivarskog društva Kamilo Blagaić, koji je izvršio determinaciju ubranih gljiva.

Svi su mogli uživati u gljivarskom kotliću, u kojem je završilo oko 80 kilograma gljiva, ukupno oko 30 vrsta. Uživalo se i u pečenim kestenima, kuhanom vinu, a za glazbeni štimung pobrinuli su se Slatinski šarmeri. Organizator je Turistička zajednica Stubičkih Toplica, sa gljivarskim i lovačkim društvima, školom, a organizirana je i prodajna izložba kolača.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook