Prethodni članak
Sljedeći članak

Stubičke Toplice kreću u projekt modernizacije, rekonstrukcije i dogradnje javne rasvjete

Modernizacijom, rekonstrukcijom i dogradnjom postojećeg sustava javne rasvjete povećat će se prometna sigurnost, zaštiti okoliš od svjetlosnog onečišćenja, povećat će se energetska učinkovitost javne rasvjete i podići kvaliteta života u općini – kaže načelnik Beljak


Općina Stubičke Toplice kreće u realizaciju projekta modernizacije sustava javne rasvjete, radi usklađivanja s propisanom normnom za svjetlotehničke uvjete. Postavit će se 955 novih svjetiljki, po principu jedan za jedan te dvadesetak dodatnih svjetiljki na nerazvrstanim cestama.

Suvremene svjetiljke

Velik broj postojećih rasvjetnih mjesta izveden je od visokotlačnih živinih i natrijevih izvora svjetlosti, koje je Europska komisija stavila izvan tržišta Europske unije.

- Modernizacijom, rekonstrukcijom i dogradnjom postojećeg sustava javne rasvjete povećat će se prometna sigurnost, zaštiti okoliš od svjetlosnog onečišćenja, zatim, povećat će se energetska učinkovitost javne rasvjete i podići kvaliteta života u općini – kaže načelnik Beljak. Osim po principu zamjene jedan za jedan, na državnoj i županijskoj cesti postavit će se svjetiljke na svaki stup, čime će se, kako je rekao načelnik, postići tražena norma osvijetljenosti prometnice. I na nerazvrstanim će se cestama postaviti dvadesetak dodatnih svjetiljki na mjestima koja su prometno rizična te prema zahtjevima mještana. Od zatečene instalacije javne rasvjete zadržavaju se stupovi kao i postojeća kabelska mreža, dok se postojeće svjetiljke demontiraju i zamjenjuju s novim suvremenim, efikasnijim i energetski učinkovitijim svjetiljkama, točnije postavit će se 955 novih svjetiljki.

Kreditno zaduženje za projekt

Projekt će se financirati kreditom Hrvatske banke, za obnovu i razvitak u iznosu od 2 milijuna kuna, po fiksnoj kamatnoj stopi od 1,75%. Trenutno je u pripremi postupak javne nabave, koja će biti objavljena do kraja listopada. Po završetku postupka javne nabave i sklapanju ugovora sa odabranim izvođačem, pristupit će se provedbi projekta. Očekivani završetak je 30 radnih dana od započinjanja posla. Inače, državna cesta u užem centru Stubičkih Toplica nije propisno osvijetljena i ne postoje stupovi za javnu rasvjetu. - Trenutno je osvijetljena kandelaberima pa nije moguća zamjena rasvjetnih tijela po principu jedan za jedan. Iz toga razloga nije obuhvaćena ovom fazom projekta modernizacije javne rasvjete, nego se planira zasebno izvesti – kaže Beljak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook