Prethodni članak
Sljedeći članak

Stubaki se bore za kućice pored željezničke stanice

U tijeku su pregovori s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture


Nekoliko objekata i kućica pored željezničke stanice u Stubičkim Toplicama, već je dvadesetak godina u derutnom stanju i ruglo je mjesta, gotovo na samom ulazu u Stubake iz Donje Stubice. Mnogi se sjećaju da su u njima za vrijeme rata i kratko nakon živjeli prognanici iz Vukovara, a nakon što su ostale prazne, o njima se nitko više nije brinuo, jedino Općina Stubičke Toplice redovno kosi travu.

Opasno okupljalište delinkvenata

Kućice, odnosno svi spomenuti objekti na tom dijelu uz samu željezničku stanicu, su u vlasništvu Hrvatskih željeznica i to je tijekom sedamdesetih i osamdesetih bilo njihovo odmaralište.

– Za vrijeme Domovinskog rata tu su bili prognanici, a nakon rata tu više nitko stupio nije i to stoji već više od 20 godina na nečiju milost i nemilost. Predlani su vlasnici na našu intervenciju pokosili ugrubo, a mi to održavamo i kosimo tek toliko da totalno ne zaraste, ne možemo uređivati u potpunosti obzirom da nismo vlasnici – kaže načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak. Te su kućice glavno okupljalište delinkvenata, a policija je primila već nekoliko prijava zbog buke i sumnjivih radnji. Dva puta je i buknuo požar, a zbog raznih predmeta, smeća i praznih flaša od alkohola, vidljivo je da se netko tamo zadržava.

Općina zainteresirana za uređenje

Na tu je temu načelnik Beljak razgovarao s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, koji je obećao problem riješiti. – Nije bio upoznat sa situacijom na terenu, obzirom da HŽ ima mnogo takvih objekata po Hrvatskoj, no rekao je da obzirom da HŽ ne brine o tome na adekvatan način da će dati prijedlog da se to preda Ministarstvu državne imovine. Naš je cilj da se to potom preda Općini Stubičke Toplice u vlasništvo – kaže načelnik. Iako bi u to trebalo puno uložiti, neki objekti dali bi se adaptirati, dok bi se neki trebali srušiti, Općina se voljna primiti toga projekta. – Trebalo bi se to riješiti i iz sigurnosnih razloga, ali na kraju i da ostane Općini. Kada bi nam se to dalo u vlasništvo, prijavili bismo program uređenja na neki od natječaja te tako pokušali dobiti sredstva kako bismo mogli te objekte urediti i prenamijeniti. Mogli bismo iskoristiti prostor za udruge, galeriju neku ili sve srušiti i napraviti neki tematski park ili dječje igralište no prvo moramo riješiti pitanje vlasništva. – rekao je Beljak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook