Prethodni članak
Sljedeći članak

Stubaki kreću u izradu novog Prostornog plana Općine

Posljednjih godina u Stubakima je krenula intenzivna izgradnja gospodarskih, stambenih i raznih drugih objekata te se uk


Posljednjih godina u Stubakima je krenula intenzivna izgradnja gospodarskih, stambenih i raznih drugih objekata te se ukazala potreba izrade novog Prostornog plana Općine. Prema riječima načelnika Stubičkih Toplica, Vladimira Bosnara novim Prostornim planom koji bi trebao biti gotov do kraja ove godine točno će se utvrditi građevinsko područje proizvodno-poslovne, sportsko rekreacijske i ugostiteljsko turističke namjene. S druge strane zaštitit će se poljoprivredno zemljište, naročito ograničavanjem izgradnje izvan građevinskih područja putem propisivanja najmanje veličine posjeda i mjesta smještaja. Onemogućit će se bilo kakvo negativno djelovanje i onečišćenje u prostoru kojim bi se na bilo koji način ugrozio prirodni okoliš i prirodni izvori. Isto tako, prema riječima načelnika, utvrdit će se optimalni kapacitet prostora naselja za smještaj stalnog stanovništva i povremenih korisnika, uz uvažavanje ograničenja prostora naselja, a unutar utvrđenih granica građevinskog područja.

- Našim stanovnicima i ulagačima koji namjeravaju graditi na području općine sada će novim prostornim planom to biti i omogućeno. U novom će Planu neke odredbe djelovati rigorozno, no moraju postojati kako bismo sačuvali okoliš. Stoga smo i na neke odredbe postojećeg Plana, koji je na snazi do donošenja novog, stavili moratorij. Naime, ne dozvoljavamo izgradnju visokih objekata. Bitno je da će novim planom biti izmaknut i famozni tunel kroz Medvednicu odnosno prometnice koje su trebale prolaziti samim središtem mjesta. Uz pomoć stručnjaka namjera nam je napraviti i donijeti Prostorni plan kojim će ova općina s jedne strane biti urbanizirana dok će s druge strane biti sačuvan okoliš na koji smo jako ponosni - istaknuo je Vladimir Bosnar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook