Prethodni članak
Sljedeći članak

Stručno-znanstveni skup Dan Očure i izložba Sveci s bregov


Aktivni interes Muzeja Radboa vezan uz crkvu sv. Jakoba na Gorjanima Sutinskim u Radoboju krenuo je još tijekom 2020. godine , kada je uoči manifestacije Noć muzeja održan ciklus predavanja na temu ostavštine crkvenog inventara baroknih skulptura koje su nekoć bile dio raskošnih baroknih oltara. Predavanje red. prof. Zvjezdane Jembrih, predstojnice Katedre za restauriranje umjetnina s Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na temu Kapela sv. Jakova na Očuri, potaklo je suradnju dviju institucija, Muzeja Radboa i Akademije Likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u omogućavanju predstavljanja daljnjeg sustavnijeg i interdisciplinarnijeg znanstvenog i stručnog istraživanja na tematiku očurskog kraja, kako se taj predio nekadašnjeg pavlinskog teritorija zvao, s naglaskom na crkvu sv. Jakoba.

Suradnja s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Konzervatorskim odjelom u Krapini i Općinom Radoboj rezultirala je organizacijom Stručno-znanstvenog skupa Dan Očure i izložbom „Sveci s bregov“.
Od strane Ministarstva kulture i medija i Zagrebačke nadbiskupije u tijeku su zaštitni radovi u crkvi sv. Jakoba koji će doprinijeti revitalizaciji ove najveće gotičke građevine u Hrvatskom zagorju. Među planiranim radovima koji će se izvršiti ovaj mjesec je i priprema i betoniranje poda sa svrhom vraćanja crkve u liturgijsku funkciju. U nizu radova koji će se izvršiti na crkvi tijekom ovog mjeseca u tijeku je i priprema jedinstvene izložbe „Sveci s bregov“ kao dio Stručno-znanstvenog skupa „Dan Očure“ na kojoj će se predstaviti restaurirane barokne skulpture s nekadašnjih oltara crkve.

Stručno znanstveni skup i izložba „Sveci s bregov“ pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije, Ministarstva kulture i medija i Općine Radoboj održati će se u sklopu manifestacije Dani Općine Radoboj, 20 . i 21. listopada 2022., a izložba će se postaviti u crkvi sv. Jakoba.

Putem izložbe i znanstvenog skupa predstaviti će se dosadašnji konzervatorsko-restauratorskih radovi na crkvi i inventaru kapele, a također će se predstaviti vrijedne spoznaje i višegodišnji rezultati istraživanja znanstvenika na temu očurskog kraja, crkve sv. Jakoba i cijelog njezinog inventara.

U sklopu manifestacije postaviti će se i kopija gotičke skulpture Bogorodica s Djetetom iz Očure u crkvi sv. Jakoba i tamo će trajno ostati kao simbol početka oživljavanja i očuvanja ovog sakralnog objekta koji svojom vrijednošću i značenjem nadilazi lokalne okvire.
Manifestacija će uvelike doprinijeti prikupljanju i prezentiranju znanstvenih i stručnih rezultata istraživanja i oživljavanju crkve sv. Jakova i njezina okoliša.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook