Prethodni članak
Sljedeći članak

ŠTROMAR: Sjever Hrvatske više nije zapostavljen, i dalje ćemo se truditi u Zagorju realizirati konkretne projekte

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja rekao je da se na natječaj za sanaciju kuća stradalih uslijed klizišta prijavilo 69 kućanstva, od čega ih je čak 35 s područja Krapinsko – zagorske županije


Općinu Kumrovec danas je posjetio ministar graditeljstva i prostornog uređenja i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar. Pozdravne riječi uputio je domaćin, načelnik  Kumrovca  Robert Šplajt,  najavivši dobre vijesti, a to je uspješno prijavljen projekt 'Informativno – turistički centar  u Kumrovcu' koji bi trebao bi realiziran do kraja 2019 godine.  Informativno – turistički centar namijenjen je, rekao je načelnik,  brojnim turistima, njih oko 100.000 godišnje koji posjete Kumrovec, a u kojem će moći saznati o povijesti cijelog kraja i o životu najpoznatijeg Kumrovčanina Josipa Broza Tita. Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Šplajt je zahvalio na dobroj suradnji, posebice jer je prepoznalo veliki zagorski problem, a to je pomoć u rješavanju brojnih klizišta.

 Župan Željko Kolar ovom prilikom istaknuo je da je projekt vezan uz energetsku obnovu izuzetno bitan, ne samo za općine i gradove nego i za Županiju.  - Moram reći da ćemo kroz ove projekte  energetski obnoviti 9 škola, što će biti investicija preko 75 milijuna kuna. Bez jednog takvog projekta koji je pokrenulo Ministarstvo i bez takve velike pomoći ministarstva i fonda mi sigurno ne bismo to mogli, a iz uštede koja mora biti preko 50 posto, prema samom projektu, moći ćemo ulagati u dodatnu infrastrukturu u školi, jer u financijskoj omotnici koja je na snazi nisu predviđena sredstva za izgradnju i dogradnju škole i izgradnju sportskih dvorana i s tim novcem, iz tih ušteda, pokušat ćemo nešto od tih investicija zatvoriti – napomenuo je župan Kolar.

 Kolar se osvrnuo i na problem klizišta te apelirao na potpredsjednika Vlade da se u natječaju koji će otvoriti Hrvatske vode daje mogućnost i županijama da se jave na natječaj. - U vrijeme mojeg prvog mandata mi smo u 4 godine 20 milijuna kuna uložili sredstava iz Županijskih uprava za ceste za sanaciju klizišta i 2,5 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju. S 20 milijuna kredita kojeg smo podigli, jer smo morali raditi na održavanju cesta i poboljšavanju uvjeta, uspjeli smo asfaltirati 62 km cesta i napraviti 4,5 km zaštitnih ograda. Početkom drugog mandata, bez obzira na ono što smo napravili, dočekalo nas je klizišta za 24 milijuna kuna i još nam treba 1,5 milijuna za projektiranje. Kao što znate, ministarstvo je smanjilo sredstva za ŽUC – eve prvo 4 milijuna pa još dodatnih 4 milijuna i bez tih sredstava mi ćemo vrlo teško održavati postojeće stanje, a kamoli da moderniziramo prometnice. S obzirom na vaš utjecaj, a na iskustvo župana koje ste imali, molim vas da na Vladi s resornim kolegom razgovarate o tome i da nam date mogućnosti da se javimo na taj natječaj i još jednom zahvala na odličnom projektu koji će nam omogućiti velike investicije na području županije – zaključio je župan Kolar.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar rekao je kako je sjever Hrvatske, svih ovih godina bio zapostavljen, no da sada to više nije. Mogu reći da je ova Vlada konačno pomaže sjeveru Hrvatske. HNS se trudi, a trudit će se i dalje kako bi se  u ovom kraju realizirali veliki i važni te konkretni projekti – naglasio je Štromar, te istaknuo kako je u ovih godinu dana od kada je on u Vladi u Krapinsko – zagorsku županiju stiglo sredstava u iznosu od 63 milijuna kuna, s kojima će se obnoviti bolnice, škole, vrtići, stambene zgrade, društveni domovi, klizišta.  Podsjetio je i na izmjene zakona o financiranju, koji je donio decentralizaciju i veći priljev novaca u općinske i gradske kase te županijski proračun.  Štromar je rekao da se na natječaj za sanaciju kuća stradalih uslijed klizišta prijavilo 69 kućanstva, od čega ih je čak 35 s područja Krapinsko – zagorske županije. Najavio je iduće godine veća sredstva za taj ogromni problem, i to 50 milijuna kuna, s dosadašnjih 10 milijuna koliko je izdvojeno za ovu elementarnu nepogodu.

Ministar je nakon susreta u vijećnici Općine obišao ruševnu kućicu Đurđe i Olge Broz, koja je također stradala u klizištu,a  čija je sanacija prijavljena na natječaj. U toj ruševnoj kući  koja je stradala još prije tri godine, gdje je otpao zid, žive bolesna majka i kćer, koje unatoč opasnosti nisu htjele napustiti svoj dom.   - Načelnici i gradonačelnici su prijavili sve one kuće koje trebamo sanirati i u idućih mjesec dana napravit ćemo kompletnu analizu, utvrditi na koji način riješiti stambeno pitanje. Građani moraju imati svoj dom, nisu krivi za nepogode. Mi radimo analize koje su potrebe, a novac ćemo uvijek naći u nekim stavkama u proračunu.

Radimo intenzivno s načelnicima, gradonačelnicima i županom, mislimo da je suradnja odlična i da nikad do sada nije iz Vlade i iz jednog ministarstva rješavano toliko projekata i tim financijskim iznosima – rekao je ministar Štromar. Zamjenik župana KZŽ Anđelko Ferek – Jambrek zahvalio je Ministarstvu i ministru. – Dok je ministar još bio župan, bio je upoznat sa situacijom klizišta i u našoj županiji. Već tada smo potpisivali sporazume i svi skupa aplicirali prema vladi. Međutim nije bilo sluha i potpore koliko je sada. Zahvalni smo, znamo kako funkcionira proračun i da se ne može sve odjenom odraditi. U Hrvatskim vodama predviđena je stavka od 50 milijuna kuna, javit ćemo se na natječaj projekta. Kad zbrojimo sva klizišta u našoj županiji, to je preko 98 milijuna kuna i samo to ne možemo. Imamo i tri ili četiri obitelji koje su iseljene, jer kuće radi klizišta više nisu sigurne za život. Nadamo se da ćemo to sve zajedno uspjeti završiti – rekao je Ferek – Jambrek.

Ministar je obišao i sanirano klizište u Razvoru, veliki i zahtjevni projekt  i industrijsku zonu u kojoj je tvrtka Štefan započela s gradnjom novih proizvodnih hala.

[slika 11]

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook