Prethodni članak
Sljedeći članak

ŠTRAJK SE NASTAVLJA: Sindikati i Vlada nisu postigli dogovor

Štrajk će se zaustaviti samo ako prijedlog Vlade na referendumu prihvate štrajkaši


U Ministarstvu rada završio je sastanak školskih sindikata i Vlade. Vlada je, kako javlja novinar N1 Hrvoje Krešić, sindikatima dala istu ponudu kao i prije dva tjedna, iz čega je jasno da dogovora neće biti, a time ni prestanka štrajka, piše Telegram.

U “Ponudi Vlade za prestanak štrajka” nudi se: da se osnovica svima u javnim službama uveća za ukupno 6,12 posto, u tri navrata po 2 posto. Obvezuju se i na izradu analize postojećeg sustava plaća “u okviru koje će biti razmatrani i koeficijenti složenosti poslova zaposlenih u sustavu osnovnog i srednjeg školstva te znanosti i visokog obrazovanja', prenosi Telegram.

Ponuda uključuje i trenutno sklapanje Sporazuma o dodatku na plaće u obrazovanju i znanosti kojim će biti definirano da će, ako se do 30. lipnja 2020. kroz analizu i definiranje novog sustava koeficijenata u jadnim službama ne izmijeni Uredba, svi zaposlenici u sustavu obrazovanja dobiti dodatak od 2% na plaću. Ovaj Sporazum, napominju, odnosi se na zaposlene u sustavu osnovnog i srednjeg školstva te znanosti i visokog obrazovanja, a bit će na snazi do 1. prosinca 2022. godine. U Sporazumu piše i da će Vlada platiti vrijeme provedeno u štrajku do 15. studenog 2019.

- Nismo ni ljuti niti bijesni, mi smo razočarani. Ova Vlada je kočničar svih reformi. I dalje je 90 posto ljudi u štrajku, a nakon ovoga bit će ih još i više. Ovakvo poniženje prosvjetari nisu još dobili niti od jedne Vlade. Naravno da nismo potpisali ovakvu ponudu - rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec nakon sastanka s ministrom rada Josipom Aladrovićem.

Štrajk će se zaustaviti samo ako prijedlog Vlade na referendumu prihvate štrajkaši

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook