Prethodni članak
Sljedeći članak

[ŠTO DONOSI 4. POREZNA REFORMA] 'Svako porezno rasterećenje gospodarstvenika je dobro, no ovog puta to je isključivo na teret općina, gradova i županija'

U dvorcu Miljana državni tajnik Zdravko Zrinušić zagorskim gospodarstvenicima predstavio je porezne novosti


U dvorcu Miljana danas se u organizaciji Poslovnog kluba Skup za Zagorje održalo se predavanje na temu 4. kruga porezne reforme. O ovoj je temi govorio državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić. – S obzirom na implikacije koje tih 9 zakonskih propisa donosi za lokalnu upravu i na poduzetnike, čini nam se da je važno artikulirati što država namjerava kako bi prepoznali koristi koje će te promjene donijeti. Najvažnije novosti prije svega su daljnje pogodnosti u smislu zapošljavanja, gdje ćemo podići osobni odbitak još za dodatnih 200 kuna, a na razini državnog proračuna to je oko 500 milijuna kuna te vezano za zapošljavanja mladih odnosno porezno osobođenje do 25. godine starosti potpuno, a do 30. godine 50 posto. Poslodavci to neće ni osjetiti na isplatnim listama, nego će to njihovi zaposlenici dobivati po obradi porezne prijave – rekao je Zrinušić. Državni tajnik dodao je da zakon za desetak dana ide na drugo čitanje u Hrvatski sabor, a usvajanje se planira u prvoj polovici prosinca te nakon izrade pravilnika, novosti bi se primjenjivale od 1. siječnja 2020. godine.

Kako je pojasnio Dragutin Kamenski, predsjednik Poslovnog kluba Skup za Zagorje, ovo predavanje važno je jer u ovom periodu Vlada provodi razne porezne reforme, pa je bitno da gospodarstvenici budu upoznati s aktualnostima, kako bi pravovremeno prepoznali pogodnosti i mogli reagirati na promjene koje će im omogućiti kvalitetnije poslovanje. - Gospdarstvenici razumiju da ne mogu odjednom doći do potrebnih rasterećenja privrede, ali pozdravljaju mjere Vlade koje će omogućiti razvoj i rastrećenje u poslovanju. Ključno je rasteretiti nas nepotrebnih davanja koja smanjuju primanja zaposlenika, što njihovim generirara odlaskom iz Hrvatske. Svako rasterećenje kojim će se povećati osobni dohotci zaposlenih u Hrvatskoj je dobrodošlo i u tom smjeru pozdravljamo sve mjere koje čini Vlada. Tu su neki porezno priznati troškovi, niz mjera za rasterećenje privrede – rekao je Kamenski.

Na skupu su se našli Saša Muminović, predsjednik Hrvatsko – slovenskog poslovnog kluba, Josip Grilec, predsjednik HGK Županijske komore Krapina te brojni zagorski gospodarstvenici i čelnici lokalnih samouprava.

Branko Greblički Ventek, dopredsjednik Ceha ugostitelja Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije, rekao je da je najvažnija najavljena promjena snižena stopa PDV – a ugostiteljstvu na 13 posto. - To nam je izuzetno važno da bismo mogli zadržati kadrove s kojima smo ionako u problemu, da bi mogli investirati u nove sadržaje koje nam dikritraju trendovi turističkog tržišta. Ako spomenemo kontinentalni dio Hrvatske koji je zapravo stopom PDV – a koja je bila podignuta na 25 posto definitivno bio ugrožen svih ovih godina, prvenstveno mi koji smo uz granicu sa Slovenijom imamo odljev kadrova, ta stopa od 13 posto nam omogućava da se možemo prilagoditi tržištu i opstati, dakle niz problema koja nam je generirao taj PDV ćemo na neki način smanjiti. Najavljuje se i stopa poreza na dohodak za osobe mlađe. Ovog trenutka svaki ozbiljan poslodavac mora početi voditi brigu o radnicima i općenito o potencijalu radne snage. Svakako je ovo izuteno važno jer smo već do sada trebnali neke stvari riješiti, bojim se da je već kasno i upravo s time smo prisiljeni na uvoz radne snage što nam opet s druge strene predstavlja problem – istaknuo je Greblički Ventek.

Predsjednik Uprave i generalni direktor tvrtke Vetropack Straža Tihomir Premužak naglasio je da je svaka promjena na bolje pozdravljena, pogotovo od gospodarstva, no da se ipak radi više – manje o kozmetici. - Prave promjene se moraju napraviti u strukturnom smislu, dakle dok ne zakoračimo ozbiljno u njih, sva ove porezna rastrećenja neće donijeti onaj ekfekt koji trebaju, a to je javna uprava, pravosuđe, zdravstvo i sve ostale bolne točke naše države odnosno proračuna. Bez zadiranja u te promjene, ovo sve skupa je zanemarivo. Ja vjerujem da će promjene kod oporezivanja završiti u plaćama, kod svakog ozbiljnog gospodarstvenika tako bi trebalo biti, međutim, to su premala rasterećenja da bismo zaustavili ovaj val iseljenja iz Hrvatske zbog toga jer mladi ne odlaze zbog razlike od 200 kuna u plaći, mladi odlaze zbog puno šireg spektra problema s kojima se naše društvo svakodnevno nosi. Mi pokušavamo s plaćama između ostalog i drugim uvjetima koje možemo dati parirati i biti što bliži onome što se nudi u susjednstvu, za sada donekle uspjevamo, vidjet ćemo što će donijeti budućnost, borba je teška i izazovna – rekao je Premužak.

Župan Željko Kolar nije zadovoljan najavljenim poreznim reformama jer, kako kaže, one će se loše odraziti na proračun Županije. – Kao što smo hvalili poreznu reformu Vlade kada su povećana sredstva od poreza na dohodak za JLS, tako sada moramo izreći svoje neslaganje s ovim dijelom porezne reforme, jer nikada nije dobro kada uzimate nekome tko ima prihod, a da se s njime uopće ne konzultirate. Mi radimo projekciju proračuna za 3 godine, tekuću i dvije unaprijed i na temelju tih prihoda koje smo dobili od Vlade, krenuli smo u odrđene investicije. Sada ćemo imati probleme da se te investicije zatvore u određenim rokovima, a očigledno da ćemo od nekih morati i odustati. Ono što nije dobro u Hrvatskoj, bez obzira o kojoj Vladi se radi, je da brzo mijenjamo poteze, pogotovo koji se odnose na porezne prihode jer ne možete dugoročno planirati. Nije bez razloga što financijska omotnica u EU traje 7 godina, kada uđete u porreznu reformu i dadete određena sredstva županijama, gradovima i općinama, onda nemojte to dirati barem 3 godine – objasnio je župan. Dodao je da smatra da je ovaj financiranja lokalne i regionalne samouprave mrtav.

- Trebamo napraviti novi sustav financiranja gdje će izvorni prihodi JLS biti 75 posto ukupnih prihoda, a ne 25, kao sada, pa da decentralizirana sredstva koja dobivamno za školstvo i zdravstvo zapravo budu u većini prihoda. Svako porezno rasterećenje koje ide na to da se rastereti gospodarstvo i da ljudima ostane više novaca u džepu je dobro, no moramo konstatirati da je ovog puta porezna reforma napravila to isključivo na teret općina, gradova i županija i tu je ključni moment o kojem govorimo. To znači da ćemo davati manje stipendije, da nećemo financirati prijevoz srednjoškolaca? Od koje mjere odustati da bismo ovo kompenzirali? Nikad se ne bi mjere trebale donositi pojedinačno nego smo svi zajedno trebali sjesti i vidjeti koje mjere donijeti da bi mladi ljudi ostali u Hrvatskoj? – zapitao je župan Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook