Prethodni članak
Sljedeći članak

STIŽE NOVI ZAKON: Svi lokalni vodovodi morat će ući u sustav Zagorskog vodovoda?

U Republici Hrvatskoj ima oko 400 lokalnih vodovoda i njihov broj se postepeno smanjuje uključivanjem tih sustava u sustav javne vodoopskrbe. Najveći broj lokalnih vodovoda nalazi se u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Zagrebačkoj županiji, kažu u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike


Mještani na području grada Zlatara i općine Mače, točnije oni koji koriste lokalne vodovode proteklog tjedna dobili su obavijest o zdravstveno neispravnoj vodi za piće te da ju je prije uporabe potrebno prokuhati. Voda nije pogodna za piće u nekoliko zlatarskih lokalnih vodovoda. Nesukladnost je utvrđena u uzorcima uzetima u Belečko Završje (Izvorište Cukovec), zatim u Gornja Selnica, (Izvorište Cukovec 1), Repnom, (Izvorište Vrelo) te u Martiniščini, (Izvorište Lučica).

Dužni samo upozoriti

Kako dodaje gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek, prema analitičkim izvješćima Odjela za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo povećan je broj koliformija u vodi, odnosno nije prema propisanim parametrima. – Ti lokalni vodovodi ne spadaju pod ingerenciju Grada već ih održavaju udruge odnosno mještani. Neki od njih nemaju mogućnost priključiti se na Zagorski vodovod, a da bi se spojio vod, moraju sami dati inicijativu. Nakon upozorenja, koje smo dužni objaviti, Grad je bio prozivan od nekih građana da ih želimo natjerati da se priključe na Zagorski vodovod. To nije točno, mi smo samo dužni građane obavijestiti da nisu zadovoljavajući rezultati analize i da vodu prije upotrebe prokuhavaju – komentirala je gradonačelnica.

Mogućnost priključka na Zagorski vodovod

I voda s lokalnih vodovoda na području Mjesnog odbora Peršaves - Vukanci - Delkovec - Frkuljevec - Peršaves nije u skladu s propisanim parametrima. Nije bakteriološki ispravna, ima povećane koncentracije Escherichie coli i također ju je potrebno prokuhati. Načelnica Mača Mladenka Mikulec pojasnila je da je Općina izvršila svoju dužnost, u smislu da je mještanima spomenutog lokalnog vodovoda osiguran pristup zdravstveno ispravnoj vodi, odnosno da je Zagorski vodovod izgradio magistralni vod kako bi se ljudi mogli priključiti. Zagorski vodovod, kao najveći distributer vode na području naše županije brine o velikom broju potrošača. No, nemaju svi dijelovi Krapinsko - zagorske županije vodu iz Zagorskog vodovoda, veliki broj stanovnika ima svoje lokalne vodovode, koje su sami financirali i izgradili te pružaju otpor na pomisao priključenja u regionalni sustav, no to će, prema najavama, morati učiniti do 2020. godine, iako nam u Ministarstvu poljoprivrede ni u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike nisu htjeli govoriti niti o rokovima niti o sankcijama.

Preuzimanje lokalnih vodovoda

Zagorski vodovod kao javni isporučitelj vodnih usluga u nekoliko godina unazad preuzeo je lokalni vodovod u Zlataru - Donja Selnica, u Konjščini - Šavorići, u Hrašćini - Gornji Kraljevec. Trenutno je u tijeku preuzimanje lokalnog vodovoda u Budinščini - Budinščina. – U Republici Hrvatskoj ima oko 400 lokalnih vodovoda i njihov broj se postepeno smanjuje uključivanjem tih sustava u sustav javne vodoopskrbe. Najveći broj lokalnih vodovoda nalazi se u Krapinsko - zagorskoj, Varaždinskoj i Zagrebačkoj županiji, kažu u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Riječ je o sustavima kojima ne upravljaju javni isporučitelji vodnih usluga, korisnici ne plaćaju vodnu uslugu uključujući i zakonom propisane vodne naknade. Kako su najavili iz resornog ministarstva, u tijeku je priprema Zakona o vodnim uslugama koji će stvoriti pravnu osnovu za preuzimanje lokalnih vodovoda od strane javnih isporučitelja vodnih usluga. Isto tako, broj lokalnih vodovoda postupno se smanjuje i provedbom EU projekata razvoja vodnokomunalne infrastrukture pri čemu se vrši sanacija i rekonstrukcija tih vodovoda i posredno stavljanje tih vodovoda pod upravljanje javnih isporučitelja vodnih usluga.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook