Prethodni članak
Sljedeći članak

STIŽE MRAZ: Evo kako najjednostavnije zaštiti svoje nasade

Hladna jutra bit će u srijedu i četvrtak, a u petak i subotu ujutro temperature će se spustiti ispod nule, što znači i kasni mraz koji bi mogao uzrokovati štete na poljodjelskim kulturama, voćkama, cvijeću i vinovoj lozi


Hoće li se povijest ponoviti? Prošle godine cijelo je Zagorje u noći s 25. na 26. travnja pogodio snažan mraz koji je uzrokovao velike štete. Kada je Županijsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarne nepogode sumiralo izvještaje općinskih i gradskih Povjerenstava i izvršilo izravni uvid u uzorak prijavljenih šteta, ustanovljeno je da je da su zagorski poljoprivrednici pretrpjeli uslijed jakog mraza štetu od čak 51,9 milijuna kuna. Prema prognozama, nešto slično moglo bi se ponoviti ovog tjedna. U srijedu i četvrtak jutra će biti hladna, s temperaturom tek nešto višom od nule - piše u današnjem izdanju Zagorskog lista.

Kako je najavio meteorolog Kristijan Božarov, u srijedu je čak moguće da u nizinama nakratko zaleprša i pokoja pahulja snijega, a u četvrtak postoji mogućnost slabog mraza. No u petak i subotu prognostičari najavljuju i jutarnje minuse, u petak -1, a u subotu dva stupnja ispod nule, što znači i pravi mraz. - Nadajmo se barem da neće biti onako katastrofalan kao lani 26.4. kad je zaista napravio ogromne štete. Ovako kasni mraz mogao bi uzrokovati štete na poljodjelskim kulturama, vinovoj lozi, voćkama i cvijeću. U pučkoj meteorologiji zato je poznata izreka: Vedre noći u travnju opake su voću i vinu – ističe Božarov.

Potražili smo što o zaštiti od proljetnog mraza kaže Poljoprivredna savjetodavna služba te naišli na nekoliko savjeta. Obraniti voćnjak od proljetnog mraza najčešće je ipak lakše nego obraniti vinograd. To se može učiniti korištenjem traktora i vučenog priključnog transportnog grijača tzv. „heatera“ ili Frostbuster. Traktor kruži voćnjakom ulazeći u redove, vodeći brigu da prilikom prohoda međureda isti bude što prije ponovljen. Osim toga, ako postoji opasnost od mraza, i ako ima mogućnosti, dobro je u nasadu osigurati i grijanje na kruto gorivo u malim prijenosnim pećicama cilindričnog oblika s metalnim poklopcem.

'Ako se odlučite grijati nasad na taj način, važno je da na strani s koje može puhati vjetar postoji gust biljni vjetro-zaštitni pojas, jer ne vrijedi grijati nasad ako toplinu odnosi vjetar. Uz osiguranje dovoljne količine goriva prije mraza nasad se može zagrijati za nekih 1,6 - 2 ºC u odnosu na okolinu. Na taj način se može u značajnoj mjeri izbjeći šteta od mraza ili barem ublažiti posljedice mraza. Da biste znali kada točno treba početi s paljenjem pećica, u noći kada meteorolozi predvide pojavu mraza, u 23 sata treba prekontrolirati vanjsku temperaturu. Ako je toplije od +3 ºC, vjerojatnost mraza je vrlo mala ili će mraz biti neznatan. Ako je vanjska temperatura u rasponu od +1 do +2 ºC, vjerojatnost mraza je velika, a ako je već tada vanjska temperatura manja od +1 ºC mraz će biti značajan - osobito ako je nebo puno zvijezda. U tom slučaju treba početi s paljenjem pećica već oko 1 sat iza ponoći. Vatra u pećicama se održava sve do izlaska sunca sljedećeg jutra i još nekih 30-45 minuta dodatno, nakon pojave sunca', savjetuju agronomi.

Još jedan način zaštite je prskanje voćnjaka vodom odnosno orošavanje. Najčešće se taj način koristi u vrijeme pojave mraza tijekom cvatnje voćaka, a najjednostavniji način u zaštiti povrtlarskih kultura, cvijeća i voćaka je pokrivanje biljaka tkaninama, folijama, kartonima, pa i slamom ili lišćem.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook