Prethodni članak
Sljedeći članak

STANJE SIGURNOSTI U CESTOVNOM PROMETU: Alkohol i brzina najčešći uzroci prometnih nesreća

Policijska uprava krapinsko-zagorska objavila je izvještaj o stanju sigurnosti u cestovnom prometu za svibanj 2018. godine


Na području Policijske uprave krapinsko-zagorske u svibnju 2018. godine evidentirana je 61 prometna nesreća, 11 prometnih nesreća više u odnosu na mjesec svibanj 2017. godine, izvijestila je PU krapinsko-zagorska.

U svibnju 2018. godine prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama nije bilo, a u isto vrijeme u prošloj godini evidentirana je 1 prometna nesreće s smrtno stradalom osobom, 21 prometna nesreća evidentirana je s ozlijeđenim osobama i 40 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U  21 prometnoj nesreći  s ozlijeđenim osobama ukupno su ozlijeđene 33 osobe, od čega je 5 osoba zadobilo je teže tjelesne ozljede a 28 osoba lakše tjelesne ozljede (ukupni broj stradalih osoba je veći za 9 ili 37,5 posto u odnosu na isti period 2017. godine).

Prema okolnostima koje su prethodile nastanku prometnih nesreća, najviše ih se dogodilo zbog upravljanju vozilom pod utjecajem alkohola (njih 16) te brzine (njih 10).

U cilju poboljšanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu na području PU Krapinsko-zagorske, policijski službenici će u nadzoru prometa usmjeriti nadzor na sprečavanje i sankcioniranje težih prekršaja u prometu, glavnih uzročnika nastanka prometnih nesreća i stradavanja sudionika i to prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila,  nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisan prijevoz djece), nepropisne uporabe mobitela.

- Naglašavamo da ćemo posebnu pozornost obratiti na ponašanje vozača mopeda i motocikala u prometu, vozače te kategorije vozila želimo podsjetiti na poštivanje svih prometnih propisa, a posebno brzine kretanja  i korištenja zaštitne kacige – poručuju iz policije.

Policija ujedno i savjetuje svim sudionicima u prometu da poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji), poštuju ograničenja, ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, ne koriste mobitel tijekom vožnje, a da koriste sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook