Prethodni članak
Sljedeći članak

Srbija uvela kaznu doživotnog zatvora, treba li i Hrvatska?


Kako prenosi portal Vijesti.hr, predstavnici Skupštine Srbije usvojili su izmjene Krivičnog zakona kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina te se uvodi doživotna kazna za najteža kaznena djela.

Doživotna kazna predviđena je za teško ubojstvo, silovanje, obljub nad maloljetnom osobom, trudnicom i nemoćnom osobom, a navedeno je u skladu s prijedlogom Fondacije "Tijana Jurić" koji je podržalo oko 160.000 građana.
Predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uvjetno pustiti nakon odsluženih 27 godina zatvora. Međutim, u skladu s inicijativom Fondacije "Tijana Jurić" predviđeno je da sud ne može otpustiti osuđenog za kaznena djela određena tom inicijativom - za one koji su osuđeni zbog ubojstva djece, trudnica i nemoćnih osoba.


Doživotna kazna zatvora proširena je i na sva druga kaznena djela za koja je prema važećem zakonu predviđena kazna od 30 do 40 godina zatvora. Ovakva promjene zakona dogodile su se potaknute inicijativom fondacije 'Tijane Jurić' , malodobne djevojčice koju je prije pet godina oteo, silovao i ubio Dragan Đurić koji je za to nedjelo dobio maksimalnih 40 godina zatvora.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook