Prethodni članak
Sljedeći članak

SPREMA SE IZMJENA ZAKONA: Bračne i izvanbračne zajednice više neće imati ista prava

Više je izmjena u nacrtu


Vlada je usvojila odgovor na zahtjev Ustavnog suda za dostavu obavijesti u vezi s pokretanjem postupka donošenja novog Obiteljskog zakona. Napravljen je novi nacrt spomenutog zakona s mnogo izmjena, a na očitovanju je kod HDZ-ovih koalicijskih partnera.

Kako piše Jutarnji list, novi nacrt zakona ne sadrži definiciju obitelji, no neke definicije su pak ostale poput onih da izvanbračne zajednice nisu u potpunosti izjednačene s bračnima, a izvanbračni parovi mogu posvajati djecu samo ako 'postoje opravdani razlozi na strani djeteta'.

U nacrtu je riječ i o razvodu roditelja. Kako piše Jutarnji, razvod roditelja maloljetne djece pokretat će se na sudu umjesto pri centru za socijalnu skrb, a roditeljski plan je izbačen. Posebnog skrbnika-odvjetnika koji u konfliktnom razvodu zastupa dijete plaćat će roditelji. U novom prijedlogu zakona stoji i odredba o obrazovanju djece u skladu s roditeljskim uvjerenjima tako u njemu stoji da 'roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima'.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook