Prethodni članak
Sljedeći članak

Sporazum o suradnji Marije Bistrice i grada Piekary Śląskie u Poljskoj

Delegacija Općine Marija Bistrica boravila u Poljskoj


Na Dan Državnosti RH iz Poljske se vratila delegacija Općine Marija Bistrica koju je predvodio načelnik Josip Milički. Uz općinsku delegaciju u posjetu prijateljskom gradiću Piekary Śląskie bila je i Limena glazba KUD-a Lovro Ježek, koja je održala i nekoliko koncerata. Riječ je o uzvratnom posjetu, nakon što su lani u Mariji Bistrici gostovali Poljaci, a predvodila ih je gradonačelnica Sława Umińska-Duraj.

U ožujku prošle godine tako je u poljskom veleposlanstvu u Zagrebu potpisano Pismo namjere o partnerstvu i međusobnoj suradnji gradića koji se nalazi na jugu Poljske, u blizini Katowica sa oko 55 tisuća stanovnika i poznatim Svetištem, što je jedna od poveznica sa Marijom Bistricom. No, neće to biti jedino područje buduće suradnje. Naime, Piekary Śląskie i Marija Bistrica će nastojati uspostaviti prijateljske odnose i međusobnu podršku razmjenjujući društvena, kulturna i religijska iskustva kroz međusobno upoznavanje kultura obaju naroda te umjetničkih dostignuća, suradnju i razmjenu među školama i centrima za mladež, poticanje razvoja suradnje između različitih društvenih organizacija, poduzetnika i udruga, razmjenu iskustava u području sporta, rekreacije i turizma, uključujući hodočasnički turizam, stvaranje poticajnih uvjeta za razvoj međusobnih kontakata između institucija i organizacija koje djeluju u sferi gospodarstva, industrije, trgovine i obrta i organiziranje posjeta delegacija oba mjesta.  Upravo sljedeći korak u tim namjerama odrađen je tijekom ovog posjeta, kada su načelnik Milički i gradonačelnica Umińska-Duraj potpisalo i Sporazum o suradnji.

Limena glazba održala četiri nastupa

 Uz načelnika Općine Marija Bistrica, koji je u Poljsku putovao u pratnji supruge, u delegaciji su bili i pročelnica Branka Herceg, samostalna upravna referentica Suzana Hajnić, Voditeljica odsjeka za društvene djelatnosti Sanja Čukman, komunalni redar u Općini Zvonko Srečić i stručna suradnica u Turističkoj zajednici Općine Marija Bistrica Marija Klenkar.

U 4-dnevnom boravku u Poljskoj, uz radni dio domaćini su gostima osigurali i dodatne sadržaje, pa su tako u programu bili i posjeti muzeju, rudniku, Svetištu u Piekary Śląskieu kao i najpoznatijem poljskom Svetištu Jasna Gora. Što se pak tiče Limene glazbe KUD-a ''Lovro Ježek'', ona je pod ravnanjem maestra Roberta Homena imala u kratkom vremenu čak 4 nastupa, 3 koncerta i sudjelovanje na smotri Puhačkih orkestara. Kako je kao član limene glazbe u Poljskoj bio i predsjednik KUD-a ''Lovro Ježek'' Stjepan Dijanić, bila je to prilika za razmjenu darova. Tako je jedan od ciljeva sporazuma, suradnja na kulturnom planu, ostvaren već u prvim koracima suradnje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook