Prethodni članak
Sljedeći članak

Šplajt: 'Titovu vilu ćemo obnoviti i pretvoriti u kulturno - turistički centar'


Kao što smo već pisali OVDJE, načelnik Općine Kumrovec, Robert Šplajt i ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, Jurica Sabol, potpisali su danas u Kumrovcu ugovor kojim se legendarna Titova Vila predaje na upravljanje Općini Kumrovec.

Riječ je o vili sagrađenoj davne 1947. godine kao Hotel „Kumrovec“ da bi se 1962. godine preuredila i pretvorila u rezidenciju. Tijekom preuređivanja promijenio se pokrov, unutarnja pregradnja i prenamjena prostorija te hortikulturno uređenje okoliša – arboretum.

Prostire se na građevinskom zemljištu ukupne površine 2 911 m2 dok se objekt sastoji od 4 etaže bruto površine 792 m2. Pored vile nalazi se garaža, praonica rublja i kotlovnica. Sama vila sastoji se od kuhinje, velikog salona s izlazom na terasu, prostora za telefonsku centralu, malog salona, 2 apartmana, 7 gostinjskih soba te 2 sanitarna čvora.

Kako je najavio načelnik Šplajt, Općina Kumrovec ima velike planove s tim znamenitim objektom.

-Ova je ideja krenula prije godinu dana i stvarno smo je brzo uspjeli realizirati. Pošto je ova zgrada u vlasništvu Republike Hrvatske, ministrica kulture je odmah podržala tu našu ideju. Prvenstveno smo zamislili da ovdje bude kulturno - turistički objekt, dakle, kultura i multimedija, sve okrenuto prema povjesnoj jezgri muzeja Staro selo, životu, ali i svemu ostalom što je vezano za Josipa Broza Tita. Mislimo da ne smijemo prepustiti ovo mjesto zaboravu i da bismo trebali ljudima omogućiti kvalitetan postav i prikaz njegovog života. Sada nam slijedi prijava na InterReg, već je sve spremno za prijavu, dakle, program Europske unije koji je ostvaren u partnerstvu sa susjednom općinom Bistricom ob Sotli i Rogaškom slatinom te s javnim ustanovama Kozjanski park, i našom koja upravlja krajobrazom Zelenjaka. U narednih godinu dana ćemo, nadamo se, dobiti sredstva, a procijenjeno je da nam je potrebno oko 2 milijuna eura za ovu investiciju. Uz zgradu dobit ćemo i arboretum koji okružuje prostor koji je održavan od strane muzeja pa ćemo kroz idući tjedan potpisati novi sporazum da krenemo u održavanje i revitalizaciju, da bi uz ovu zgradu imali i prekrasnu šetnicu. Nadamo se da će kroz tri do četiri godine vila biti otvorena za posjetitelje - rekao je Šplajt.


Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, Jurica Sabol, dotaknuo se povijesti same Titove vile, podsjetivši kako je osnivanjem MHZ-a taj objekt ušao u Muzej staro selo te se u njega 40 godina nije ulagalo ništa. - Statika i sve je dosta urušeno i potrebno je uložiti značajna sredstva što prije u njegovu obnovu. Međutim stvari su se pokopile na incijativu načelnika, mi smo prošle godine vrlo brzo dogovorili preusmjerenje prava. Jedan od razloga je to što se muzeji nisu mogli prijavljivati na natječaje europskih fondova. Stoga nam se ovo činio kao najbrži i najlakši put. Inače, u rezidenciji je bilo pohranjeno više od 100 predmeta, koje su naši djelatnici izmjestili u arhivu muzeja Staro selo. Još je ostalo nešto eksponata, poput kreveta i ormara, koje je potrebno još rekonstruirati i pohraniti. Nadamo se da će sredstva brzo stići i da će se Titova vila uključiti u turističku ponudu ovog kraja u sinergiji s muzejom jer cijeli ovaj kraj zapravo je u ujedinjen kroz rad i djelovanje muzeja - istaknuo je Sabol.

Muzejska savjetnica Anita Paun Gadža rekla je kako je Tito svega nekoliko puta bio u vili, no bio je s njime i jedan američki predsjednik. -Predsjednik Nixon je bio ovdje, to se može vidjeti na fotografijama koje su izloženi u njegovoj kući. Posebice ovaj veliki salon je bila prostorija u kojoj je primao goste i održavao ozbiljne sastanke, a gornji dio je bio za odmor i opuštanje i intimu. Zadnji put je u muzeju bio godinu dana prije smrti. Dok ga nije bilo, tu je bilo osoblje koje je cijelo vrijeme boravilo i čuvalo rezidenciju za njega. Prije toga je tu bio hotel, a kad se izgradio spomendom, onda se prenamijenio u vilu - podsjetila je Paun Gadža.

.

.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook