Prethodni članak
Sljedeći članak

Specijalna jedinica policije "Barun": "Jučer je bio veliki dan za cijeli hrvatski narod"

Jučer je bio veliki dan za nas hrvatske branitelje ali i za cijeli hrvatski narod. Nakon 17 godina napokon je završio Domovinski rat.Oslobađajućom presudom našim generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini skinuta je stigma s Domovinskog rata i Oluje...


Jučer je bio veliki dan za nas hrvatske branitelje ali i za cijeli hrvatski narod. Nakon 17 godina napokon je završio Domovinski rat.Oslobađajućom presudom našim generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini skinuta je stigma s Domovinskog rata i Oluje.

Zajedno s ostalim braniteljima iz cijele Hrvatske i članovi naše Udruge, ratni pripadnici Specijalne jedinice policije "Barun" okupili su se rano ujutro na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu u isčekivanju konačne presude haaškog suda. Svi smo se nadali oslobađajućoj presudi.

Godinama smo govorili da je Akcija "Oluja" bila čista i pravedna operacija u kojoj smo oslobađali svoje.Bolio nas je nepravedan odnos međunarodne zajednice prema našoj Domovini ali još više je bolio odnos domaćih političara, novinara, pravnika.Mi branitelji bili smo cijelo vrijeme sigurni u nevinost naših generala. Nadali smo se oslobađajućoj presudi ali nas je bilo strah i pomisliti da je ta mogućnost vjerojatna. Željeli smo samo da generali budu napokon slobodni i da se vrate svojim obiteljima.

U trenutku kada je počelo čitanje presude i obrazloženje iste,od nas branitelja nije bilo sretnijih ljudi na kugli zemaljskoj.U toj sreći pridružila se i velika većina građana Hrvatske.

Sretni smo i radi toga što se ponovno probudilo domoljublje koje je bilo potiskivano i čak proglašavano za nazadno.Jučer je Hrvatska ponovno bila složna.Nadamo se da će to jučerašnje zajedništvo,isto kao i ono nakon "Oluje" 1995. potrajati i da će naša napaćena Domovina napokon početi napredovati kako bi svi građani živjeli bolje.
Kao Udruga pripremali smo se za presudu od dana kada je zakazano ročište na haaškom sudu.Organizirali smo predstavljanje knjiga o generalima Markaču i Gotovini kako bi i na taj način pokazali našim građanima da vjerujemo našim generalima.

U petak smo sudjelovali u misnom slavlju i bdijenju u Crkvi Svete Jelene Križarice u Zaboku u znak potpore generalima. U subotu rano ujutro već smo bili s ostalim braniteljima na Trgu Bana Josipa Jelačića u Zagrebu kako bi pokazali zajedništvo i potporu.

Nakon oslobađajuće presude bilo je nezaboravno osjetiti to oduševljenje i olakšanje na građanima Zagreba ali i cijele Hrvatske.Hrvati su ponovo disali kao jedan i to je ono što je najveća vrijednost jučerašnjeg dana.

Na kraju bismo poručili svim građanima naše županije da budu ponosni. Mali smo narod ali ne smijemo nikada sumnjati da smo sposobni za velika djela koliko god nas neki uvjeravali u suprotno.

Generalima i njihovim obiteljima želimo svu sreću.

Srdačan pozdrav
Tajnik UVSPDR "Barun"
Radmil Pavalić-Paraga

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook