Prethodni članak
Sljedeći članak

Smanjen broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju pijani vozači

U protekla tri mjeseca na zagorskim prometnicama evidentirano je 3090 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu i to čak 1060 prekršaja


FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko - zagorske su tijekom tri mjeseca ove godine obavili očevid kod 137 prometnih nesreća što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjenje za 14,4 posto. Nije bilo evidentiranih prometnih nesreća s poginulom osobom, u 36 nesreća s ozlijeđenim osobama devet osoba je teže, a 41 osoba lakše ozlijeđena, dok je u 101 prometnoj nesreći nastala samo materijalna šteta.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama je isti, nesreća s ozlijeđenim osobama manje je za 21,7 posto, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta manje je za 11,4 posto.
Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba je isti, teže ozlijeđenih je također isto, dok je lakše ozlijeđenih osoba manje za 26,8 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 50 osoba što je u odnosu na tri mjeseca 2017. godine smanjenje za 23,1 posto. Najviše nastradalih osoba životne je dobi od 20 do 40 godina u kojoj dobnoj skupini je nastradalo je 20 sudionika od kojih su dvije osobe teže, a 18 osoba je lakše ozlijeđeno. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama najviše ih je također životne dobi od 20 do 40 godina (127 sudionika). Brzina je i dalje najčešći uzrok prometnih nesreća. 49 nesreća ili 35,8 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog neprilagođene/neprimjerene brzine uvjetima na cesti i u prometu. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste – 46 prometnih nesreća.

Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je subota s 29 obavljenih očevida, a najsigurnija bila je nedjelja sa 13 obavljenih očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 11 i 12 sati i između 15 i 16 sati sa po deset obavljenih očevida, a najsigurnije razdoblje je od 1 do 2 sata kada nije obavljen niti jedan očevid.
U prometnim nesrećama sudjelovalo je 308 sudionika od kojih su 32 sudionika ili 10,4 posto bila pod utjecajem alkohola, dok je lani u 160 prometnih nesreća sudjelovalo 357 sudionika od kojih su 43 ili 12,0 posto bilo pod utjecajem alkohola. Tijekom tri mjeseca ove godine došlo je do smanjenje broja sudionika prometnih nesreća za 49 osoba ili 13,7 posto, kao i do smanjenja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 1,6 posto.

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u tri mjeseca evidentirali 3090 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu - 1060 prekršaja što iznosi 34,3 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (279) i prekršaji korištenje mobitela u vožnji (104). Od ostalih prekršaja još izdvajamo, 54 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, 34 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, 30 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 24 prekršaja upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, 11 prekršaja odbijanje alkotestiranja, te 3 prekršaja nekorištenje zaštitne kacige.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook