Prethodni članak
Sljedeći članak

[SLUŽBENO NAJAVLJENI SUSRETI ZA RUDIJA] Ljerka Perešin: 'Vjerovala sam u povratak Rudijevog zrakoplova, hvala svima koji su se za to borili''

O ovogodišnjim Susretima za Rudija govorili su župan Željko Kolar, načelnik Jasmin Krizmanić i Rudijeva supruga Ljerka Perešin


Na konferenciji za medije, koja je jutros održana u Gornjoj Stubici, župan Željko Kolar, načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić i Ljerka Perešin predstavili su ovogodišnje, 22. Susrete za Rudija, koji se održavaju ovog vikenda.

O bogatom programu, koji će se odvijati u petak 10., subotu 11. i nedjelju 12. svibnja, govorio je načelnik Jasmin Krizmanić. Istaknuo je kako će se u petak održati predavanje za učenike srednjih škola o zanimanju vojnog pilota, u angažmanu predavača Ministarstva branitelja te braniteljskih udruga, a nakon toga dvije izložbe posvećene Rudolfu Perešinu, jedna u 18 sati u izložbenom prostoru pored Spomenika Matiji Gupcu, u organizaciji Zagrebačkog zrakoplovno – tehničkog saveza te druga u 18.45 u izložbenom prostoru dvorca Oršić, a u organizaciji Udruge Crne mambe i Udruge specijalne jedinice policije ''Barun. Nakon toga održat će se i domoljubno – tamburaška večer u kapeli sv. Franje u organizaciji Gornjostubičke udruge Lipin cviet. U petak počinje i zabavni program pod šatorom u Sportskom parku.

Za subotu je predviđen i malonogometni turnir, odnosno turnir naselja Gornje Stubice i jedne ekipe branitelja s područja naše županije. Održat će se i Mala škola zrakoplovstva za učenike osnovnih škola s predavačima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zagrebačkog zrakoplovno – tehničkog saveza, kao i predavanje o Domovinskom ratu i Rudolfu Perešinu od strane gornjostubičke udruge branitelja ''Sveti Juraj''.

-Također, u petak i subotu bit će postavljen i simulator letenja, kroz koji će svi zainteresirani moći vidjeti kako izgleda upravljanje MIG – om – najavio je Krizmanić, dodavši kako program u nedjelju započinje u 9 sati, obilaskom radova na Spomen hiži Rudolfa Perešina u  Jakšincu. Nakon toga slijedi svečana sveta misa, razne utrke i natjecanja za djecu te svečano otvaranje Susreta u Spomen parku s početkom u 12.30 sati.

Bogati letački program započinje u 15 sati te će u njemu sudjelovati više od 40 zrakoplova, kroz prelete helikoptera i raznih letjelica, pokazne i akrobatske letove, skokove padobranaca i prelet MIG - a. Susreti će se zaključiti zabavnim programom pod šatorom i vatrometom u 21 sat.

Supruga pokojnog Rudolfa Perešina, Ljerka Perešin, zahvalila je svim građanima Gornje Stubice koji svaki na svoj način doprinose da se Susreti održavaju već 22 godine, s posebnom zahvalom Općini Gornja Stubica i načelniku Jasminu Krizmaniću te Krapinsko – zagorskoj županiji i županu Željku Kolaru. – Dvadeset i dvije godine su trebale da dođemo do ovoga i da ovo bude jedan od najvećih aeromitinga na ovom području, a i šire, s međunarodnim karakterom. Gornja Stubica je izvrstan domaćin i maksimalno daje svoj trud u organizaciji – rekla je Ljerka Perešin.

Osvrnula se i na Rudijev MIG, koji je vraćen Hrvatskoj te će ove nedjelje biti svečano izložen ispred Ministarstva obrane u Zagrebu. – Ogroman je posao napravljen da bi se do toga došlo. To je odradila tiha diplomacija kojoj sam jako zahvalna, posebno ministru Damiru Krstičeviću koji je dao maksimalan trud i želju da se to ostvari. Svi koji žele mogu doći u nedjelju ispred Ministarstva obrane, a MIG će se moći vidjeti i u sljedećih mjesec dana – pozvala je Perešin, dodavši kako je vjerovala u povratak zrakoplova, ali je isto tako i naglasila kako će svo znakovlje koje se sada nalazi na zrakoplovu tamo i ostati. – Ono je dio naše prošlosti. Domovina koja nema prošlosti, nema ni budućnosti – istaknula je Perešin.

Župan Željko Kolar zahvalio je Ljerki Perešin i njenoj obitelji, a potom i načelniku Jasminu Krizmaniću i njegovom zamjeniku Vladimiru Škvorcu, kao i njihovom prethodnicima, na uloženom trudu da Susreti za Rudija budu na ovoj razini. – To je naša obveza, da se ne zaboravi. Akcent stavljamo na mlade, djecu, kojima kroz udruge branitelja i zrakoplovno – tehnički savez promoviramo zanimanje vojnog pilota i učimo ih o Domovinskom ratu i Rudiju i tako ostavljamo nasljeđe novim generacijama – rekao je Kolar.

Pohvalio je i sve što je država napravila kako bi se Rudijev MIG vratio u Hrvatsku. – Mogu samo reći bravo, konačno! Drukčije nije smjelo biti, drukčije ne bi bilo pošteno. Veliki je to dan ne samo za Rudija i njegovu obitelj, nego i za sve branitelje i čitavu državu – istaknuo je Kolar, napomenuvši kako je želja bila da Rudijev MIG bude izložen na aerodromu u Zaboku koji nosi Rudijevo ime, no to zbog mnogih tehničkih stvari nije bilo moguće. Dodao je i kako se radi na tome da jedan MIG bude postavljen na zabočkom aerodromu te će se na tu temu razgovarati i dalje, kako bi se došlo do rješenja da se ova ideja i ostvari.

Susreti za Rudija počinju u petak, 10. svibnja, programom za srednjoškolce i zabavnim programom, nastavljaju se u subotu, 11. svibnja predavanjima za osnovnoškolce i izložbama, a najatraktivniji dio slijedi u nedjelju. Veliki aeromiting počinje u 15 sati, za što se, naravno, nadamo lijepom vremenu, kako bismo i ove godine mogli uživati u atraktivnom letačkom programu.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook