Prethodni članak
Sljedeći članak

Službeni zahtjev Vladi: 'Ukinite naplatu cestarine na AC Zagreb - Macelj'

Čitava ova priča 'zakuhala' se nakon što je početkom ove godine ukinuta naplata tunelarine kroz tunel Sveti Ilija, koji kroz Biokovo povezuje Imotsku krajinu i Makarsko primorje, a što je bilo i predizborno obećanje HDZ-ovog župana Splitsko - dalmatinske županije Blaženka Bobana


Na sinoćnjoj sjednici Županijske skupštine donesena je odluka da Krapinsko - zagorska županija od Vlade Republike Hrvatske zatraži potpuno ukidanje naplate cestarine na dijelu Autoceste Zagreb - Macelj za lokalni promet, odnosno na dionicama Đurmanec – Krapina – Sveti Križ Začretje – Mokrice (Zabok). Prema Zaključku, kojeg je većinom glasova usvojila Županijska skupština, ukidanje naplate tražilo bi se samo privremeno, dok se u potpunosti ne završi izgradnja brze, odnosno, spojne ceste Zabok - Krapina, koja je za sada dovršena samo do Svetog Križa Začretja.

No, ova odluka Županijske skupštine, koja se na dnevnom redu našla na prijedlog zagorskog SDP-a, nakon gotovo dva sata žustre rasprave, nije donesena konsenzusom. HDZ-ovi vijećnici na samom su početku sjednice tražili da se ta točka makne s dnevnog reda, odnosno, da se odgodi.  - Mi tražimo da se ova točka skine s dnevnog reda, da se u međuvremenu pribavi Ugovor o koncesiji iz kojeg bi bilo razvidno je li moguće ili nemoguće i na koji način utjecati na plaćanje cestarine. Tražimo da se predoči koliko već sad država subvencionira cestarinu od Krapine do Zaboka i koliko bi to dodatno koštalo državni proračun, ako bi se naplata cestarine u potpunosti ukinula - predložio je na početku sjednice Mirko Krznar, vijećnik iz redova HDZ-a te zatražio da se o njegovom prijedlogu glasa, no od prisutnih 37 vijećnika, njegov je prijedlog podržalo njih 11, 23 su bila protiv i 3 suzdržana pa je točka ipak ostala na dnevnom redu.

Naime, čitava ova priča 'zakuhala' se nakon što je početkom ove godine ukinuta naplata tunelarine kroz tunel Sveti Ilija, koji kroz Biokovo povezuje Imotsku krajinu i Makarsko primorje, a što je bilo i predizborno obećanje HDZ-ovog župana Splitsko - dalmatinske županije Blaženka Bobana. Takva odluka izazvala je poprilična nezadovoljstva u nekim drugim dijelovima Hrvatske, ne, naravno, zbog činjenice što je 'negdje naplata ukinuta', već, dakako, što kod njih nije. Tako je Primorsko - goranska županija ubrzo nakon toga zatražila od Vlade ukidanje naplate mostarine na Krčkom mostu, kao i naplate cestarina za lokalno stanovništvo na dijelu autoceste kroz Gorski kotar, na autocesti Rijeka-Rupa i tunelu Učka, a sada je i Krapinsko - zagorska županija odlučila zatražiti ovo ukidanje naplate cestarine za lokalni promet na dijelu Autoceste Zagreb - Macelj.

Župan Željko Kolar u svom je sinoćnjem uvodnom izlaganju po toj temi istaknuo kako nakon Primorsko - goranske županije i njihovog zahtjeva slijedi zahtjev Istarske županije za ukidanje tunelarine na tunelu Učka, ali da ima već naznaka da će slični zahtjevi Vladi stići i iz drugih županija te naveo primjer inicijative vijećnika Zagrebačke županije koji također žele da se zatraži od Vlade ukidanje naplate dijela cestarine na njihovom području. - Mi smo prije nego što smo stavili ovu temu na dnevni red o tome razgovarali na županijskom međustranačkom sastanku, odnosno koordinaciji, na koju nitko iz redova HDZ-a nije došao, kako bi eventualno iznijeli svoje argumente zašto to ne bi trebalo staviti na dnevni red. Hoće li to biti trošak za proračun Republike Hrvatske, to je problem premijera i ministra financija. Moja obaveza, kao župana, je da stanovnicima Krapinsko - zagorske županije, ako je moguće, omogućim da mogu voziti besplatno po autocesti - rekao je Kolar.

Također, župan je podsjetio da Zagorci plaćaju najskuplju cestarinu po kilometru u Hrvatskoj, zbog čega je Vlada već donijela odluku prema kojoj država subvencionira cijenu cestarine u iznosu od 56 posto na dionici od Mokrica do Krapine, kako bi Zagorci plaćali manju cestarinu do trenutka dok se ne pusti u promet spojna cesta od Zaboka do Krapine. - Dakle, ne treba nam koncesijski ugovor da bismo shvatili da je to moguće, jer je Vlada već donijela tu odluku i to se već primjenjuje. Ta odluka Vlade je mogla biti 56%, ili 86% ili 100%. Znači, to je moguće i zato nismo imali potrebe dodatno tražiti Ugovor i vidjeti je li to moguće. Svjestan toga i uvažavajući okolnost da i naši poduzetnici i obrtnici, kao i svi mi, punimo i državni proračun, kao i zbog načela ravnomjernog razvoja Hrvatske i svih regija, ja kao župan moram reagirati. Bilo mi je postavljeno pitanje zašto to nisam tražio dok je ministar bio Siniša Hajdaš Dončić iz moje stranke. Vrlo jednostavno, zato jer Vlada tad nije donijela odluku nikome da ga oslobađa od plaćanja. Budite uvjereni, da je Vlada donijela tada odluku za bilo koji dio ili područje RH, da bih ja reagirao, kao što sam vrlo jasno i energično reagirao kada plan Vlade Zorana Milanovića oko bolnica nije bio u interesu Krapinsko - zagorske županije. Znači, ovo nije politički. Bila Vlada lijeva ili desna, ja bih sad reagirao isto - istaknuo je Kolar.

Nakon njegovog izlaganja, vijećnici HDZ-a u više su navrata isticali kako smatraju da je ovdje riječ upravo o politikanstvu, populizmu i farsi te su naglašavali kako je Ugovor o koncesiji potpisan upravo za vrijeme Vlade Ivice Račana. - Država daje između 50 i 80 milijuna kuna godišnje za sufinanciranje dijela cestarine na dionici od Krapine do Zaboka. U ovom trenutku jedina dionica koja nema spojnu cestu je Krapina - Sveti Križ Začretje. Ja bih bio puno sretniji da donesemo odluku da tražimo od Vlade da se sredstva ulože za rekonstrukciju državnih cesta D206, D74 od Žutnice prema Jesenju i ostalih državnih i županijskih cesta na području naše županije. Dakle, da tražimo da se rješavaju konkretni problemi, a ovo nisu ništa drugo nego floskule - rekao je HDZ-ov vijećnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

I ostali njegovi stranački kolege ponavljali su kako je riječ o politikanstvu te su nabrajali druge prometnice u Zagorju u koje bi država trebala uložiti novac, a na kraju su još jednom pozvali vijećnike da se odgodi glasanje o zahtjevu Vladi za ukidanje naplate cestarine, jer će oni u suprotnom napustiti sjednicu te neće sudjelovati u donošenju takve odluke. Zanimljivo je da su njihovi koalicijski partneri, vijećnici iz redova HSS-a, odlučili podržati SDP-ov prijedlog, ZDS-ovci su bili suzdržani, a uz HDZ  je ostao jedino HSP-AS. Dražen Čvek, HSS-ov vijećnik, zatražio je da se u zahtjev za ukidanje naplate cestarine doda i zahtjev za izgradnju zvukobrana na nekoliko lokacija na području općine Sveti Križ Začretje i grada Krapine, no na koncu je dogovoreno da se taj problem rješava drugačijim putem, odnosno, zasebnim zahtjevom.

Nakon poduže rasprave i brojnih replika te prepucavanja, Klub vijećnika HDZ-a i HSP-AS zatražio je desetminutnu stanku. Nakon stanke, nisu se više vratili u vijećnicu, a vratio se nakratko tek Danijel Vnuk i to samo toliko da bi još jednom rezimirao stavove HDZ-a o toj temi koju smatraju politikanstvom i političkom farsom te obavijestio predsjednicu Skupštine Vlastu Hubicki i ostale vijećnike kako HDZ i HSP-AS ne želi sudjelovati u donošenju ove odluke te da zbog toga napuštaju sjednicu. Skupština je nakon toga regularno nastavila s radom i većinom glasova donijela Odluku.

HDZ-ov potez na kraju je u izjavi okupljenim novinarima komentirao župan Kolar. - Ne mogu razumjeti ovu vrstu rasprave koju smo mi imali ovdje skoro dva sata. Članovi Županijske skupštine, koje su izabrali stanovnici Krapinsko - zagorske županije, vode više brigu o proračunu Republike Hrvatske i koncesionaru koji upravlja Autocestom Zagreb - Macelj, nego o stanovnicima svoje Županije. Ove njihove prijedloge koje su danas iznijeli, a u kojima predlažu da se donesu odluke temeljem kojih bi se od Vlade tražile rekonstrukcije ili izgradnje određenih državnih cesta,  ja podržavam i sve to ću predložiti da se prihvati već na idućoj sjednici Županijske skupštine - istaknuo je Željko Kolar te odbacio optužbe HDZ-ovaca kako je riječ o politikanstvu. - Stvar je vrlo jednostavna. Vlada je primila i primit će još takvih zahtjeva iz drugih dijelova Hrvatske. I ako Vlada prihvati te zahtjeve, a mi nismo ni poslali zahtjev, ja si kao župan to nikad ne bih oprostio. Ako Vlada odbije naš zahtjev, ja sam već naglasio da to neću komentirati, niti ću zbog toga kritizirati Vladu - rekao je župan Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook