Prethodni članak
Sljedeći članak

Slavica Ecclestone: Iz zagorskog odgojnog doma do najbogatije žene Velike Britanije

U Bedekovčini, ali i šire u Zagorju, pozorno prate sve događaje povezane uza Slavicu Ecclestone jer je ona nekoliko godina početkom sedamdesetih godina boravila u Bedekovčini.


U Bedekovčini, ali i šire u Zagorju, pozorno prate sve događaje povezane uza Slavicu Ecclestone jer je ona nekoliko godina početkom sedamdesetih godina boravila u Bedekovčini.

Bila je u Odgojnom domu za žensku omladinu, a koliko se sjećaju njezine tadašnje prijateljice koje smo uspjeli pronaći i momci, a danas obiteljski ljudi i očevi, u Odgojni je dom došla iz Rijeke, no nisu sigurni je li završila krojački ili grafički zanat.

Naravno, prilike koje su dovele Slavicu Radić u Bedekovčinu službena su tajna, no u taj dom i danas dolaze maloljetne djevojke s poremećajima u ponašanju bilo nakon odluke suda ili centra za socijalnu skrb. I dok ravnateljica doma poručuje da je Slavica kod njih bila kao maloljetnica pa zato informacija iz ustanove nema niti će ih biti, ipak je procurio neslužbeni razlog njezina dolaska u Bedekovčinu. A on je da je u domu završila nakon što je prestala ići u školu.

Kada je stigla, bila je navodno pomalo divlja. Poslije se smirila, no nakon izlaska iz doma nastavila je s nestašlucima. Od jedne tadašnje odgojiteljice doznajemo da se Slavica već tada, iako je bila vrlo mlada, od ostalih cura razlikovala po tomu što je težila “višem”, običan je život nije zanimao.

Da je u tome uspjela, dokazuje brak sa slavnim Berniejem Ecclestoneom. Ali po ostalome, kao što je bježanje iz doma, nije se razlikovala od drugih djevojaka. Bijeg nakon dopuštena izlaska, za koji su se morali prikupiti bodovi dobrim ponašanjem unutar doma, nazivao se “frent”.

– Naravno da smo je poznavali. I mi smo s njom malo šurovali, ali najdulje je hodala sa Zdravkom. Njegova majka nije dopuštala da je dovodi doma pa su se nalazili kod njegova prijatelja – rekli su nam tadašnji momci, a danas pedesetogodišnjaci iz Bedekovčine, za koje se zna da su kriomice odlazili k djevojkama u dom koji su Bedekovčani zvali “sovinjakom”, a štićenice pogrdnim imenom, “sove”.

Razlog zašto većina njih ne želi pričati o tim vremenima jest taj što danas imaju svoje obitelji, neki od njih su se i oženili s djevojkama iz tog doma i žive u sretnom ili manje sretnom braku. No, neki su i rastavljeni.

Slavica i Bernie u danima sreće

– Baš sam prije dvije godine razgovarao o Slavici s Ivanom. On vam sve zna, pitajte njega – samo nas je uputio navodni Slavičin dečko Zdravko.

I tako u krug. Svi su je poznavali, svi su se družili s njom, ali nitko se “ne bi štel mešati”. Samo nam je jedan tada srednjoškolac, koji nema što skrivati niti zna nešto što bi Slavicu Radić eventualno kompromitiralo, ispričao o susretu sa Slavicom.

– Družili smo se cijeli dan na logorovanju na jezerima u Bedekovčini. Mi srednjoškolci iz Oroslavja proveli smo tamo dva dana, a naš voditelj izviđača dogovorio je s voditeljicom djevojaka iz odgojnog doma da nam se pridruže jedan dan. Slavica se isticala jer je bila vesela i iskrena, a zračila je i nečim posebnim. Za razliku od drugih cura, od kojih su neke bile čak preotvorene, ona je u svemu imala mjere i bila pametna i profinjena – sjeća se Davor.

Zašto je došla u Bedekovčinu, nije pitao ni Slavicu ni koju drugu djevojku jer, koliko se sjeća, takav je bio naputak. Iz tih dana Davor je pronašao i fotografiju, a da je na fotografiji doista ona, potvrdili su nam i Bedekovčani koji su je poznavali.

Nakon što je otišla iz Bedekovčine snimljene su i u magazinu Start objavljene erotske fotografije Slavice Radić.

– Ne, ne znam da je bila u domu – uvjeravao nas je Slavičin stric, 72-godišnji Vlado Radić iz sela Maglajana u Bosni i Hercegovini. Priča nam da se njegov brat Jovo sa suprugom Ljubicom iz susjednoga sela zbog siromaštva odselio u Rijeku početkom 50-ih godina. U Rijeci se 1958. godine rodila i Slavica, jedina kći Radićevih. Roditelji su joj se rastali dok je još bila djevojčica. Najstariji brat Savo ostao je s ocem, Zoran i Slavica bili su s majkom, a najmlađega, Ljubu, koji danas živi u Beogradu, podigao je stric Vlado u Maglajanima:

– Žena i ja nismo imali djece pa smo ga uzeli k sebi – objašnjava Vlado Radić. Na mjestu gdje je nekoć bila njihova obiteljska kuća sada je dom udovca Vlade. U istom je dvorištu i velika katnica Slavičina brata Save, koji i živi na relaciji Maglajani – Rijeka, a u njoj Slavica noći kada dođe u goste, za razliku od Bernieja, koji je na počinak odlazio u obližnje hotele. Poput mlađe braće, ni Savo nigdje ne radi: – Pa, pomogne im Slavica, kako ne – kaže Vlado Radić. Da se njegova svjetski poznata nećakinja rastaje, ni sam još ne može prihvatiti:

– Ma, bit će sve dobro – kao da uvjerava i sebe i nas. Kada je objavljena vijest da je nakon gotovo tri desetljeća braku Ecclestoneovih došao kraj, Slavica je, uvjeren je Vlado Radić, bila kod brata Zorana u Rijeci: – Čuo sam poslije da je Bernie došao po nju i da su zajedno otišli, valjda u London. Nemam njezin broj telefona da bih je nazvao i pitao što se događa jer ona kaže: “Čiča, mi ti te brojeve često mijenjamo. Ja ću se javiti tebi”. Tako i bude – priča Vlado Radić i nemoćno sliježe ramenima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook