Prethodni članak
Sljedeći članak

Slamarica nije proglašena kulturnim dobrom!

Na dnevnom redu Općinskog vijeća Stubičkih Toplica ponovno se raspravljalo o Slamarici, nekadašnjem najpopularnijem zagorskom restoranu


Obzirom da Općinsko vijeće na posljednjoj sjednici nije donijelo odluku da se Restoran Slamnati krovovi proglasi kulturnim dobrom, Općinska organizacija SDP – a krenut će u sakupljanje potpisa za raspisivanjem referenduma po tom pitanju, najavila je predsjednica topličkog SDP – a Sabina Frgec.

Potencijalni investitor

Na 16. sjednici Općinskog vijeća na dnevnom redu našao se prijedlog SDP – a o proglašenju Slamarice kao dobra od lokalnog značaja kako bi se, kaže Frgec, ovo kulturno dobro spasilo od konačnog propadanja. Međutim, prijedlog nije prošao – od ukupno 13 vijećnika samo su 2 bila za, 1 protiv te ostali suzdržani. Iako je Frgec iznijela svoj prijedlog vijećnicima, a podržao ju je vijećnik Nikola Kristić koji je istaknuo kako je činjenica da Slamaricu treba srušiti, no ukoliko bi bila zaštićena kao kulturno dobro, moglo bi se utjecati na to da se vrati sličan objekat na tome mjestu, a ne nešto drugo što bi mogla biti sramota za Stubičke Toplice, vijećnici prijedlog nisu podržali. Načelnik Josip Beljak rekao je kako je ovo dobra inicijativa, no da je bolje pričekati prodaju, koja bi se uskoro trebala desiti. Također, naveo je kako se pojavio potencijalni investitor za Slamaricu koji bi bio voljan izraditi nešto slično. Spomenuo je i kako Općina ima pravo prvokupa te da ukoliko dođe do prodaje s kojom se Općina ne bi složila te koja ne bi išla u smjeru da se izgradi novi sličan objekt, već bi potencijalni kupac imao sasvim drugačije namjere s tim objektom odnosno zemljištem, općinski se vijećnici uvijek mogu dogovoriti i kupiti Slamaricu, upravo obzirom na pravo prvokupa.

Sakupljanje potpisa

- Nema garancije da se radi o ozbiljnom kupcu i investitoru niti da će obnoviti Slamaricu u prvotnom obliku. Također, načelnik općine je u video intervjuu za Zagorski list 22.09.2018. izjavio da se ''Općina ne može baviti ugostiteljstvom, stoga nije opcija da kupimo Slamaricu. Međutim, zainteresirani smo za kupnju dječjeg asfaltiranog igrališta pored Slamarice, o čemu ćemo razgovarati s novim vlasnikom, kada do toga dođe''. Što se tiče prava prvokupa ono je regulirano čl.91.Ovršnog zakona gdje stoji da u zemljišne knjige upisani nositelj prava prvokupa imat će prednost pred najpovoljnijim ponuditeljem, ako odmah po zaključenju dražbe izjavi da nekretninu kupuje uz iste uvjete. Uvidom u zemljišne knjige kao dijelovi k.č. 74/1, zk.ul.2, k.o. 2 Oroslavje za restoran „Slamnati krovovi“ k.č.br.1941 i 1943. k.o. Donja Stubica ista nema status kulturnog dobra niti ne stoji zabilježba da Općina Stubičke Toplice ima pravo prvokupa, kako je navedeno na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća općine Stubičke Toplice – kaže Frgec. Osvrnula se i na prijedlog koji je predložen na sjednici općinskog vijeća, da će Vijeće Slamaricu zaštititi prostornim planom.

- To pokazuje potpuno nepoznavanje donesenih odluka jer je „Slamarica“ već zaštićena trenutno važećim Prostornim planom i to čl.190. Krajnji rezultat te zaštite nam je svima dobro poznat i vidljiv – navela je Frgec te dodala kako joj stečajni upravitelj nije dao konkretan datum kada će Slamarica u prodaju, a još se 2017. govorilo kako će to biti do kraja iste godine. - Nastavno na sve ovo spomenuto, OO SDP-a Stubičke Toplice izražava žaljenje što nije prepoznata ozbiljnost situacije i da vrijeme za spas „Slamarice“ neumoljivo ističe. Stoga se ostaje pri inicijativi da se krene u skupljanje potpisa za raspisivanjem referenduma na kojem bi se odlučivalo žele li mještani proglasiti „Slamaricu“ kulturnim dobrom. Odluka s referenduma je obvezujuća za općinsku vlast. O vremenu i mjestu potpisivanja peticije mještani će biti obaviješteni putem medija i društvenih mreža – zaključila je Frgec.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook