Prethodni članak
Sljedeći članak

SKUP ODGOJITELJA: 'Nama koji radimo u vrtiću usavršavanje je imperativ'

U Velikom Trgovišću se održava međužupanijski skup za odgajatelje u ustanovama ranog i predškolskog odgoja


Dječji vrtić Rožica iz Velikog Trgovišća je u sklopu obilježavanja desete godišnjice svojeg postojanja bio suorganizator međužupanijskog skupa za odgajatelje u ustanovama ranog i predškolskog odgoja.  Organizator je Agencija za odgoj i obrazovanje.

- Mi ćemo kao domaćin prezentirati rad svojeg vrtića. Skup je jako važan i okupio je odgajatelje s područja cijele Krapinsko-zagorske županije i grada Zagreba. Stručno usavršanje je imperativ. Nema dobrog rada, kompetencije i stručnog usavršavanja i svi koji radimo u vrtiću smo toga svjesni - rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Gordana Pavlinić.

Andreja Silić, viša stručna savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje objasnila je kako Dječji vrtić Rožica pravi primjer vrtića koji kvalitetno radi.  - Ovaj vrtić od samog osnivanja trudi se organizirati višu razinu kvalitete. U Agenciji vidimo da je razina osposobljenosti kadra u vrtiću jako velika, a tu je i velika vrijednost ravnateljice Gordane Pavlinić - istaknula je Silić i dodala kako je ravnateljica pridonijela da se kvalitetno vodi briga djece rane dobi. Pohvalila je i kvalitetnu suradnju s Krapinsko-zagorskom županijom. - Današnje teme su važne zato što se govori o ostvarivanju, održavanju i unapređivanju  kvalitete u ustanovama ranog i predškolskog obrazovanja. Svi vrtići na području Krapinsko-zagorske županije nastoje implementirati sve što je novo i što je dobro u struci - istaknula je Silić naglasivši kako je važna umreženost odgojitelja i stručnih suradnika.

Sandra Antolić Majcen iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja kako postoji velika uloga Centra u kvaliteti ranog predškolskog odgoja i obrazovanja posljednjih desetak godina. - Tada smo razvili metodologiju kojom se pokušava osnažiti vrtiće da objektivno sagledaju gdje su, koliko su dobri, koje su njihove jake strane te koje elemente mogu poboljšati i da vlastitim snagama unaprijede kvalitetu najbolje što mogu - objasnila je Antolić Majcen.

Tako su na današnjem skupu odgajtelji i odgajateljice, između ostalog, mogli razmijeniti iskustva, a vodila se rasprava o kompetencijama za samovrednovanje. Svoju podršku skupu dali su i načelnik Velikog Trgovišća Robert Greblički, predsjednica Županijske skuptšine Vlasta Hubicki kao i zamjenica župana Jasna Petek.

- Krapinsko-zagorska županija nije osnivač dječjih vrtića i predškolskih ustanova, međutim dugi niz godina  pomaže i sufinancira rad te se financijskom podrškom uključuje u edukaciju odgajateljica i odgajatelja jer smatramo da stručni i komptentni ljudi su izuzetno važni za odgojno-obrazovni sustav. Možemo ulagati u infrastrukturu, ali ako nemamo stručne entuzijastične ljude koji rade u vrtićima, školama i na fakultetima, nemamo zaokruženu priču kvalitetnog odgoja i obrazovanja u županiji - istaknula je zamjenica župana Jasna Petek i naglasila kako je tu financijska podrška predškolskom odgoju i obrazovanju djeci s teškoćama u razvoju. - To je jednim dijelom i zakonska obavaza, a drugim dijelom je to i htijenje da omogućimo što kvalitetnije predškolsko obrazovanje djeci s teškoćama u razvoju te da što bolje sufinanciramo rad edukacijskog rehabilitatora u Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, sufinanciramo odlazak petnaest predškolaca s područja županije na specifične rehabilitacijske postupke u Zagreb, prvenstveno u centar SUVAG, a tu je još niz drugih podupirajućih aktivnosti. Htijenje je da predškolsko obrazovanje u županiji bude što kvalitetnije pa se uključujemo u sve aktivnosti pa tako i proslavu rođendana Dječjeg vrtića Rožice i prisustvom na edukaciji - zaključila je Petek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook