Prethodni članak
Sljedeći članak

SKANDALOZNO PONAŠANJE ŽUPNIKA: Pretukao kolegu župnika i prijetio mu smrću

Nezapamćeni skandal potresa rimokatoličku crkvu. Naime, dogodio se sukob između dvojice župnika koji je rezultirao fizičkim obračunom te prijetnjama smrću pa je pune ruke posla imala i policija..


Nezapamćeni skandal potresa rimokatoličku crkvu u Zlatarsko – belečkom dekanatu. Naime, dogodio se sukob između dvojice župnika koji je rezultirao fizičkim obračunom te prijetnjama smrću pa je pune ruke posla imala i policija. U PU krapinsko – zagorskoj potvrdili su nemili događaj, no nisu mogli iznijeti sve detalje.  Ekskluzivno doznajemo pozadinu, okolnosti i aktere ovo pomalo nevjerojatne priče.

Međusobno uvjeravanje ispred župnog dvora u Loboru, preraslo je u svađu između župnika Lesičara i dekana Mikeca, pri čemu je došlo i do teški riječi, psovki i uvreda. Očito jako iznerviran, župnik Lesičar fizički je nasrnuo na Mikeca i nekoliko ga putom šakom udario u glavu


Sukob ispred župnog dvora

Upravitelja zlatarske župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Josipa Čukmana zbog bolesti zadnjih tjedana mijenja rođeni Zlatarščanin, svećenik Mladen Lesičar, inače vikar u Vrbovcu. Neki vjernici žalili su se dekanu Zlatarsko – belečkog dekanata i loborskome župniku Ivanu Mikecu da se svećenik na zamjeni čudno ponaša za vrijeme bogoslužja u zlatarskoj crkvi. Dekan Mikec odmah je reagirao, upitao mlađeg kolegu o čemu se radi i upozorio ga da u buduće pripazi na svoje ponašanje.

To je navodno jako razljutilo i povrijedilo 35 – godišnjeg Lesičara koji je otišao u Lobor razjasniti se sa svojim dekanom. Međusobno uvjeravanje ispred župnog dvora u Loboru, preraslo je u svađu između župnika Lesičara i dekana Mikeca, pri čemu je došlo i do teških riječi, psovki i uvreda. Očito jako iznerviran, župnik Lesičar fizički je nasrnuo na Mikeca i nekoliko ga putom šakom udario u glavu nakon čega je otišao iz Lobora. No, župnik Lesičar nije ostao na tome već ge više puta poslao prijeteće poruke na mobitel dekana da će ga ubiti.

Nakon toga 44 - godišnji dekan Mikec naziva policiju i prijavljuje kolegu zbog napada i prijetnji. Policija dolazi u Župni dvor u Zlataru i pretražuje prostorije kojima se koristi Lesičar, kao i njegov osobni automobil, no nisu naši nikakvo oružje. Lesičar je zaradio prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira, a i kaznenu za prijetnju, što bi za njega, podigne li tužiteljstvo optužni prijedlog i sve izneseno se dokaže na sudu, moglo imati ne baš lijepe posljedice.

Za prijetnju je, naime, zapriječena novčana ili kazna zatvora do jedne godine. Kad se prijeti odgovornoj osobi  u svezi s njezinim radom ili položajem, kazne su znatno strože: od 3 mjeseca do čak tri godine zatvora.

Sve što je ljudsko ...

Da sve što je ljudsko, nije ni svećenicima strano, dokaz su i neki incidenti, doduše vrlo rijetki, u zemlji i svijetu. Tako su se prošlog Božića, što je popraćeno u svim relevantnim svjetskim medijima, u betlehemskoj bazilici, podignutoj na mjestu Isusova rođenja, masovno potukli redovnici i svećenici Grčke pravoslavne crkve i Armenske apostolske crkve. U Kaliforniji je pretučen umirovljeni svećenik od svoje navodne žrtve koju je seksualno zlostavljao prije 30 godina. U općini Pelagićevo u BiH kuhar je izmlatio svećenika Nikolu Lukića jer mu je za slavlja rekao da je loše ispekao meso (!) 

Pamtimo i razbojnički napad od prije pet godina na svećenika Matu Hercega u Krapinskim Toplicama. Svećenički duel, jedan na jedan, nije zabilježen na ovim prostorima. Vjerujemo da će se mladi župnik iskreno pokajati za svoje ishitrene postupke te da će mu nadređeni dekan kao pravi katolik htjeti sve oprostiti.

Crkva - začetnica lijepog ponašanja

Svećenički eksces prilika je da iznesemo i jednu zanimljivost koja bi mogla u kontekstu zvučati malo zajedljivo. Pravila lijepog ponašanja proizišla su upravo iz Crkve sredinom 16. stoljeća , jer je prvi bonton, savjete i pravila lijepog ponašanja, u svojoj knjizi  „Galateo“ ukoričio talijanski nadbiskup Giovani Della Casa.

Govoreći o pravilima dobre komunikacije u društvu, Della Casa u svome kratkom traktatu napominje da je u razgovoru s drugom osobom, među ostalim, potrebno „izbjegavati nepristojne i dvosmislene riječi“. Svećenik iz naše priče očito se nije držao uputa svojeg već prije 4 i pol stoljeća iznimno prosvijećenog kolege iz Trevisa. Della Casa bi za svećenika Lesičara kazao „non conoscere galateo“, odnosno,blago rečeno, da je (bio) neuljudan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook