Prethodni članak
Sljedeći članak

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA U LOBORU: Ni iz petog pokušaja nije prošao rebalans proračuna

Načelnica je za zagorje.com komentirala kako je ovim neizglasavanjem rebalansa proračuna upitna realizacija već dogovorenih projekata te sanacija asfaltiranih nerazvrstanih cesta koja je trebala krenuti sutra kao i rad Športskog društva Lobor i KUD-a Lobor koji nemaju dovoljno sredstava za rad


Rebalans proračuna za 2018. godine po peti put se našao pred loborskim vijećnicima i nije prošao. Na sjednici je bilo prisutno 10 od 13 vijećnika. Šest vijećnika (HDZ - NS Reformisti) bilo je za rebalans, tri iz redova oporbe (SDP – HNS- HSS – HSU -Laburisti) bila su suzdržana, dok predsjednik Općinskog vijeća iz redova HNS-a nije glasao. Da bi prva izmjena proračuna prošla, za nju mora glasati većina od ukupnog broja vijećnika u Vijeću. Inače, u prvoj izmjeni proračuna, između ostalog, planirana je stavka za plaću poljoprivrednog redara koji će biti zajednički s još dvije općine Mihovljanom i Novi Golubovcem, stavka za sanaciju nerazvrstanih cesta i makadamskih putova, stavka za povećanje sredstva za rad udruga, uvrštena je i stavka za izgradnju vrtića 6.900.000 kuna, uz prijašnjih planiranih 100.000 kuna, jer je izgradnja vrtića u vrijednosti 7 milijuna kuna prijavljena na mjeru 7.4. 1. Načelnica je komentirala za zagorje.com kako je ovim neizglasavanjem rebalansa proračuna upitna realizacija već dogovorenih projekata te sanacija asfaltiranih nerazvrstanih cesta koja je trebala krenuti sutra  kao i rad Športskog društva Lobor i KUD Lobor koji nemaju dovoljno sredstava za rad. -  Novce imamo, a stavku u proračunu nemamo – zaključila je Jembrih.

Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2018. godine usvojen je sa šest glasova za i tri suzdržana. Prihodi su ostvareni u iznosu od 3.593, 643, 32 kune, a rashodi u iznosu 2.384, 991, 64 kunu, čime je ostvaren višak u iznosu 1.208, 651, 68 kuna.  Najveći prihod ostvaren je od poreza na dohodak u iznosu 2.860, 727 kuna, i to je najviši udio u prihodima, što je 107 posto od planiranog. Načelnica Ljubica Jembrih upoznala je vijećnike s projektima koje se realiziraju na području općine Lobor.  Tako je objasnila da je Ministarstvo regionalnog razvoja za uređenje mjesnog groblja u Loboru  odobrilo 400.000 kuna, a za sanaciju klizišta Štrekica 550.000 kuna. Dobiveno je 100.000 kuna od Ministarstva regionalnog razvoja za sanaciju odvodnje Vojnovec – Petrova Gora – Štrajbeki,  za sanaciju klizišta kod Bužica 210.000 kuna od Ministarstva graditeljstva, isto tako traju radovi vrijedni 2, 4 milijuna kuna na rekonstrukciju ceste Horvati Viški…  Tu su i projekti kao što su rekonstrukcija led rasvjete duž ceste Velika Petrovagorska – Petrova Gora i drugi manji projekti.

Odluku o mjerama za dodjelu potpora u poljoprivredi koja je bila dodana u dnevni red sjednice vijećnici su usvojili jednoglasno. Sufinancirat će se  tako polica osiguranja usjeva, nasada i stoke, umjetnog osjemenjivanja krava i krmača dok se treća mjera odnosi na pokretanje nove proizvodnje u komercijalno isplativim količinama. Ukupno je predviđeno 50.000 kuna, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je bio predviđen iznos od 25.000 kuna.

Dragutin Adanić (HDZ) tražio je od načelnice da pojasni koliko se potrošilo za manifestaciju Janine i Dan općine jer se po društvenim mrežama piše kako se za Janine popilo i pojelo za 180.000 kuna. Načelnica Jembrih rekla je kako nije istina da se popilo i pojelo za 180.000 kuna. Rekla je kako se za Janine potrošilo ukupno 65.000 kuna, dok su prošle godine troškovi bili 97.000 kuna. Marko Rihtarić (HSU) pitao je kakva su to krpanja ceste za 350.000 kuna, na što je načelnica objasnila kako nije riječ o nekim malim krpanjima ceste, već je riječ  o zahtjevnoj sanaciji ulegnuća i udarnih rupa kojih ima veliki broj na području cijele općine Lobor, a koje treba sanirati prije dolaska zime. Nikola Lenartić (Laburisti) tražio je da mu se pojasni stavka o raspodjeli sredstava udrugama i predložio je da se vijećnicima predstavi i pokaže projekt novog vrtića u Loboru, što je i načelnica obećala za idući put kada će biti i prisutni projektanti te prikazati izgled budućeg vrtića u 3D verziji. Adanić je pitao i zašto je smanjena stavka za kupnju zemljišta za izgradnju nogometnog igrališta. Načelnica Jembrih rekla je kako se nije odustalo od izgradnje nogometnog igrališta već da je cijena koju traže vlasnici za otkup zemljišta previsoka i iznosila bi više od 700.000 kuna, što je prema procjeni porezne i sudskog vještaka  previsoka. Načelnica predlaže Javno savjetovanje s građanima i da se svi zajedno odluče i izjasne vezano za taj projekt i koliko se novaca može utrošiti u kupnju zemljišta.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Uočen je pas na autocesti A3 između čvora KUTINA i čvora POPOVAČA. Molimo korisnike za dodatan oprez. Zbog jakog vjetra na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, v...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program