Prethodni članak
Sljedeći članak

Sjećanje na Rudeka ove subote

Veliki koncert u organizaciji KUD-a Lovro Ježek Marija Bistrica

  • foto: arhiva

    foto: arhiva


KUD ''Lovro Ježek'' Marija Bistrica treću godinu zaredom organizira veliki koncert ''Sjećanje na Rudeka'', u spomen na velikog zagorskog umjetnika Rudolfa Mahmeta, koji je ostavio ogroman trag u bistričkom KUD-u ali i u brojnim drugim zagorskim društvima.

Na koncertu će nastupiti Tamburaški orkestar i Mali vokalni sastav KUD-a ''Lovro Ježek'', ŽVG ''Kajda'', Tamburaški orkestar ''Gaj'' Zaprešić, uz soliste Tatjanu Pakrac Zvonar, Anu Mužar i Hrvoja Bana, KUD ''Ljudevit Gaj'' Mače, Tamburaški sastav KUD-a ''Laz'' i Memorijalni orkestar sastavljen od članova Tamburaških orkestara KUD-a ''Lovor Ježek'' i ''Gaj''. Koncert će se održati u subotu 17. studenog s početkom u 19.30 sati u Dvorani Božanskog milosrđa sklopu Svetišta MBB-e. Rudolf Mahmet – Rudek rođen je 1. srpnja 1925. g. u Mariji Bistrici.

Od osnutka KUD-a ''Lovro Ježek'' iz Marije Bistrice 1974. g., voditelj je Tamburaške sekcije i aktivni svirač do 2011.g. U toj dugačkoj folklornoj karijeri iza njega su ostali brojni nastupi u zemlji i inozemstvu te glazbeni aranžmani mnogih pjesama. Također je dugi niz godina vodio ŽVG Kajda iz Mača. Rudek je glazbeno surađivao i s brojnim drugim kulturnim društvima, skupinama i umjetnicima: KUD-om ''Ljudevit Gaj'' iz Mača, KUD-om ''Sloga'' iz Velikog Trgovišća te s kulturno-umjetničkim društvima iz Lobora, Donje Zeline i Donje Bistre, Tamburaškim sastavom ''Zlatne žice'', klapom ''Bistrica'' iz Marije Bistrice, ali i danas poznatim glazbenim solistima Radekom Brodarcem i Ivicom Pepelkom. Gotovo cijeli folklorni glazbeni fundus KUD-a ''Lovro Ježek'' pisao je Rudek, a pisao je i za ostala društva s kojima je surađivao. Rudek ima preko 700 naslova u svojoj arhivi od kojih je više od 360 napisao sam u smislu komponiranja i aranžmana. Ovim svečanim koncertom, po treći puta nastavlja se održavanje sjećanja na ovog velikog glazbenika.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook