Prethodni članak
Sljedeći članak

[SJAJAN USPJEH] Bežična učionica osnovnoškolaca iz Bedekovčine najbolja na prestižnom natjecanju

Riječ je o donacijskom natječaju Hrvatskog Telekoma i Instituta za razvoj i inovativnost


Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), proglasili su pobjednike prošlogodišnjeg donacijskog natječaja GenerationNext, te najavili da će se taj natječaj ubuduće provoditi pod novim imenom, GenerationNow. Od nekoliko desetaka projekata, na završnici je istaknuto 18 radova, od kojih čak dva iz OŠ Bedekovčina. Prema mišljenju stručnog povjerenstva, u osnovnoškolskoj kategoriji najbolji projekt izradio je tim iz Osnovne škole Bedekovčina, a riječ je o projektu Bežična učionica - Analiza utjecaja računalne opreme na kvalitetu zraka u IT učionici.

Projekt su osmislili i provodili tijekom cijele prošle godine članovi STEM grupe: Patrik Kos, Vito Prpić, Sara Prpić, Dora Dominko, Marta Pišković, Nika Hajnić, Ita Kovač (svi 8. a), dok su u prezentaciji sudjelovale i Jelena Skozrit, Ana Sovec i Petra Jakuš (sve 8. c). Voditelj projekta i mentor učenicima je učitelj Željko Vučković.

Za realizaciju projekta škola je dobila vrijednu opremu, ako i financijska sredstva za nabavu iste.

U navedenom projektu, osmišljena je bežična učionica, odnosno, svojevrsnu pametnu učionicu oplemenjenu raznim pametnim uređajima i senzorima. Pomoću raznih senzora i razvojne pločice Arduino MKR 1000, učenici su mjerili i analizirali podatke o kvaliteti zraka, temperaturi unutar prostorije, tlak, vlagu, UV zračenje, razinu prirodnog i umjetnog osvjetljenja, količinu čestica u zraku, te čak emisiju štetnih plinova od zagrijane računalne opreme. Prikupljeni podaci iz senzora se potom obrađuju i uspoređuju s obzirom na vanjska parametre poput temperature i tlaka. U obzir se uzima i broj osoba u prostoru, pa se onda računaju optimalni uvjeti rada. 

U staroj učionici (samo 30 kvadratnih metara i oko 20 računala), osjetno se zagrijavao prostor, bila je prisutna velika količina mikro čestica i općenito su bili loši uvjeti za obavljanje nastave. Prema dobivenim rezultatima, osmišljena je, a potom i realizirana nova, suvremena učionica informatike (60 kvadratnih metara) u kojoj su sada, kako su daljnja mjerenja i usporedbe pokazale, optimalni uvjeti rada. Sustav je naposljetku spojen sa zavjesama opremljen elektromotorima, te termostatima na radijatorima, kao i s klima uređajem, pa se ti uređaji mogu automatski podesiti kako bi se osigurali optimalni uvjeti rada u svakom trenutku. Učenici su također razvili pametni dron, koji su opremili sličnim senzorima, no s ciljem što stabilnijeg leta u ekstremnijim uvjetima.

Prema riječima učitelja Željka Vučkovića „ Učenici su projektima povezali sve današnje tehnologije u sinergiju kojom su analizirali idealne uvjete u domeni "ergonomije računalne učionice" i testiranja opreme mikrokontrolera i senzora u kombinaciji sa robotima i dronovima. Sigurnim i preciznim letom dronovima na 120 m uvjerljivo su dokazali da poznaju radio i wifi tehnologiju sa prednostima i nedostacima u realnim uvjetima. Za razliku od ostalih sličnih projekata, učenici su programirali kompoziciju smislenosti tehnologije s naglaskom na njenu korisnost i njihovo zdravlje, te uveli mogućnost glasovnog upravljanja uređajima i učionicom u cjelini - što je primjenjivo u svim stvarnim projektima.“ Zaključio je kolega Vučković.

U kategoriji srednjih škola pobijedio je tim vukovarske gimnazije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook