Prethodni članak
Sljedeći članak

Pitali smo Zagorce da li je 800 kuna minimalne penzije dovoljno za život

Naknadu u visini od 800 kuna mjesečno moglo bi primati oko dvadeset tisuća starijih osoba od 65 godina koji nisu stekli uvjete za minimalnu hrvatsku mirovinu


Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pripremili su prvu verziju zakona kojim će se od 1. siječnja 2021. godine isplaćivati nacionalna mirovina. Radi se o projektu kojim bi se zajamčile minimalne mjesečne naknade za osobe koje ne zadovoljavaju minimalne uvjete za redovnu mirovinu. Ovaj projekt vodi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a točan naziv ovog prava trebao bi biti nacionalna naknada za starije osobe. Naknadu u visini od 800 kuna mjesečno moglo bi primati oko dvadeset tisuća starijih osoba od 65 godina koji nisu stekli uvjete za minimalnu hrvatsku mirovinu i u starosti su ostali bez ikakvih primanja.

Resorno ministarstvo procjenjuje da približno 60.000 osoba starijih od 65 godina, većinom žena, nema minimalne uvjete za ostvarenje prava na starosnu mirovinu, za što treba minimalnih 15 godina, među kojima će tek svaka treća osoba zadovoljiti kriterije za isplatu nacionalne naknade. Jedan od preduvjeta za ostvarivanje prava na isplatu nacionalne naknade jest da je onaj koji se prijavljuje hrvatski državljanin, da je osoba do trenutka kada se prijavljuje 20 godina neprekidno živjela u Hrvatskoj te da je osoba navršila 65 godina. Osoba ne smije biti korisnik nikakve druge mirovine. Mjesečni prihod po članu kućanstva ne smije prelaziti utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe, dakle 800 kuna, to znači da ako osoba ne živi sama, ukupni prihod članstvo kućanstva dok se podijeli s brojem ukućana ne smije biti viši od 800 kuna.

Pitali smo naše građane što misle o ovoj "minimalnoj penziji" i da li je tih 800 kuna dovoljno?

Toni Andročec, Bedekovčina

To je super jer trebalo bi tim osobama pomoći. Tih 800 kuna neće biti dovoljno da se pokriju svakodnevni troškovi, ali bolje išta nego ništa. Moja primanja trenutno su dostatna, ali kasnije ćemo vidjeti.

Dragec Šimec, Zabok

To je jako dobro, treba pomoći svakome, da se omogući barem ono minimalno. Penez nije nikad dosta i bilo bi i bolje da je taj iznos malo veći od 800 kuna, makar tih 800 kuna bi puno značilo za onoga koji nema ništa. Meni moja primanja su sada dovoljna i uvijek sam za to da se potrebitima pomogne.

Štefica Habulin, Zabok

To bi bilo jako pametno, ali je tih 800 kuna malo. Pitam se i što je s onima koji imaju invalidske mirovine 1200 kuna, kak oni preživljavaju? Mislim da je 800 premalo, još ako su im je i to jedino primanje, premalo je svakako. Današnje mirovine ne pokrivaju današnje troškove, ja imam starosnu mirovinu, nije ni punih 2300 kuna i kaj ja s tim mogu? Ako platim režije, režije su mi do 1400 kuna i što meni onda ostane? Trebale bi se svakako i invalidske mirovine povećati koje su sada minimalne.

Edita Goluban, Zabok

Odlično, tako i onako je situacija užasna, pa prema tome se treba za starije pobrinuti. Na bilo koji način da se im pomogne, a ako je ovo početak, onda svakako podržavam. Sigurno da tih 800 kuna nije dovoljno, ali barem nešto. Mislim da moja primanja u mirovini neće biti dostatna.

Darinka Grah, Gubaševo

Ta primanja neće biti dostatna, ali bude nešto pomoglo. Pošto sam sam, muž mi je umro, kad bi imala još barem dio njegove mirovine, onda bi mi možda bilo dovoljno, a ovako jako teško. Dok režije platim i svi ostali životni troškovi, toga se puno nakupi.

Božidar Seleš, Grdenci

To je premalo, ja sam radio 38 godina i išao sam u mirovinu sa 727 kuna, sad imam 1600. Trebala bi ta naknada biti malo veća, jer tih 800 kuna je malo i još ak osoba nije zdrava i ima troškove vezane za to, to svakako nije dovoljno.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook