Prethodni članak
Sljedeći članak

SEROLOŠKI TESTOVI: Samo 2 posto Hrvata preboljelo je koronavirus

U Hrvatskoj je manje od dva posto stanovništva, dakle manje od 80.000 ljudi, bilo zaraženo koronavirusom


U Hrvatskoj je manje od dva posto stanovništva, dakle manje od 80.000 ljudi, bilo zaraženo koronavirusom, pokazuju preliminarni podaci serološkog testiranja koje provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, piše u današnjem izdanju Jutarnji list.

Niska prokuženost u našoj populaciji, što znači i nizak broj ljudi otporan na zarazu, pokazuje da će najveći dio hrvatskih građana biti ugrožen koronavirusom u slučaju da dođe do drugog pandemijskog vala. Da se virus ne bi širio u populaciji nužno je da je visoki udio stanovnika prebolio bolest ili da je veliki dio stanovništva cijepljen. Kako se radi o novom virusu, cjepiva nemamo. 

U HZJZ-u je prije tri tjedna počelo serološko testiranje 1100 uzoraka krvi građana koji su prikupljeni iz bolničkih laboratorija, domova zdravlja i zavoda za javno zdravstvo.

"Do sada je testirano 520 uzoraka...Preliminarni rezultati pokazuju nisku prokuženost stanovništva, ispod dva posto", rekla je, među ostalim, za Jutarnji list dr. Tatjana Vilibić-Čavlek, voditeljica odjela za virološku serologiju HZJZ-a. "Slične su rezultate, tj. nisku prokuženost, pokazala istraživanja i u drugim europskim državama", dodala je.

Hoće li se virus, koji je u Hrvatskoj trenutačno zaustavljen oštrim mjerama karantene, vratiti najesen, odnosno hoće li biti drugog pandemijskog vala pitanje je na koje nitko trenutačno ne zna odgovor.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook