Prethodni članak
Sljedeći članak

SELJAČKA BUNA PREDSTAVLJENA U ZAGREBU: I ove godine tisuće posjetitelja gledat će oživljenu Bitku kod Stubice

U Zagrebu je danas održana konferencija za medije na kojoj je najavljena ovogodišnja manifestacija Seljačka buna - Bitka kod Stubice, čiji će se središnji događaj održati u subotu, 8. veljače.


U Zagrebu je danas održana konferencija za medije na kojoj je najavljena ovogodišnja manifestacija Seljačka buna - Bitka kod Stubice, čiji će se središnji događaj održati u subotu, 8. veljače.


Seljačku bunu su najavili predsjednik Družbe vitezova zlatnog kaleža Ivan Štefek, direktorica Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica Kornelija Vnučec, načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić, gradonačelnik Grada Donja Stubica Nikola Gospočić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. I ove godine tisuće posjetitelja imati će priliku uživo vidjeti oživljenu Seljačku bunu – Bitku kod Stubice, odnosno prikaz završne bitke Seljačke bune 1573. godine, kojom se u stubičkom kraju tradicionalno obilježava godišnjica bune. Spektakularna bitka seljaka i Tahyjeve vojske, u kojoj je nadmoćnija vojska porazila kmetove predvođene Matijom Gupcem uz mnogobrojna popratna događanja iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Uz prigodnu rekonstrukciju bune bit će održan i sajam starih zanata, široka ponuda domaćih specijaliteta te kao i svake godine puno zabave.


Vjerni prikaz završne bitke na stubičkom polju bit će održan u subotu, 8. veljače. Bitka će biti uprizorena na lokaciji kod dvorca Stubički Golubovec, u blizini samog centra Donje Stubice. Na bojnom polju sudjelovati će više rodova vojski i to pješadija s kratkim i dugim oružjem, s vatrenim oružjem, streličari s lukom i strijelom i samostrelom te kmetska vojska s prekovanim oruđem u oružje. U sklopu manifestacije će Muzej seljačkih buna organizirati obilazak Muzeja uz popust od 50%), dok će Terme Jezerčica imati popust od 15% na cjelodnevne ulaznice za kupanje. Od bogatog zabavnog programa izdvajamo koncert grupe LET3 (8. veljače u večernjim satima). Program počinje već od 11,00 sati i to prvi put na dvije lokacije – u centru Donje Stubice gdje će se, uz srednjovjekovni sajam, okupljati kmetovi te kod dvorca Stubički Golubovec oko Viteškog kampa. U 12,00 sati kreće okupljanje pobunjenih kmetova, koji zajedno s posjetiteljima u 13,30 sati u povorci kreću prema dvorcu Stubički Golubovec, gdje će ih dočekati vojska Franje Tahija, te u 14,00 sati počinje spektakularna završna Bitka kod Stubice.


Sama manifestacija počinje već u subotu, 01. veljače, kada će biti održano Puntanje kmetov. Ispred rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu, okupiti će se kmetsko vodstvo na čelu s Matijom Gupcem te krenuti prema Gupčevoj lipi, jedinom živom svjedoku Velike seljačke bune. Tamo će ih dočekati nezadovoljni seljaci te će započeti naoružavanje puntara koji će se sukobiti s Tahijevim vojnicima i dići Bunu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook