Prethodni članak
Sljedeći članak

Sedamdeset tisuća kuna za poticanje poljoprivredne proizvodnje u Tuhlju

Općina Tuhelj objavila je javni poziv za raspodjelu subvencija poljoprivrednicima za 2019. godinu


Općina Tuhelj objavila je javni poziv za raspodjelu subvencija poljoprivrednicima za 2019. godinu, a za tu je namjenu osigurano 70 tisuća kuna iz proračuna. Subvencija se može iskoristiti za sadnju vinove loze na području općine, odnosno za nabavu od 100 do 1000 sadnica za što se dobiva pet kuna po sadnici, za sadnju od 50 do 500 voćaka sa subvencijom od maksimalno 20 kuna po sadnici, za umjetno osjemenjivanje za što se 100 kuna po grlu, ali i za uginuće stoke krupnog zuba za što se dobiva 1500 kuna za neosiguranu stoku (do pet uginuća godišnje).

Subvenciju mogu ostvariti i pčelari i to 50 kuna po košnici, ali i pokriće premije osiguranja poljoprivrednih usjeva, voća, povrća i stoke – 50% od iznosa police, do maksimalnog iznosa od 3.000 kuna po podnositelju zahtjeva te za izradu projektne dokumentacije kojom poljoprivrednici apliciraju za novčana sredstva iz pristupnih fondova Europske unije do 20% troškova, a maksimalno 2.500 kuna. Potpore se mogu ostvariti i za izradu plastenika minimalne površine 100 m² maksimalno 4.000 kuna, za držanje teladi za daljnji uzgoj goveda po 2000 kuna po grlu, za kupnju stoke krupnog zuba za stočare koji nabavljaju prva tri goveda za svoje domaćinstvo po 2.000 kuna po grlu, za troškove postupka stavljanja vina u promet i to 100% iznosa određenog rješenjem Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, a isto tako Udruga Strojni prsten – Simentalac Hrvatskog zagorja prema prijavljenom programu može dobiti do 20 tisuća kuna. Subvencije mogu tražiti poljoprivrednici s prebivalištem na području općine koji nemaju dugovanja prema Općini, ali i koji zadovoljavaju druge uvjete iz javnog poziva koji se u punom obliku može pronaći na mrežnim stranicama Općine Tuhelj.

Povećanje korištenja potpora za uzgoj teladi

Zahtjev za dodjelu potpora se podnosi do 30. studenog ove godine, odnosno do utroška sredstava osiguranih u proračunu. Zahtjeve za subvencije zainteresirani mogu dobiti u Općini Tuhelj ili preuzeti na internetskim stranicama www.tuhelj.hr – obrasci, a na spomenutim se mjestima mogu dobiti i dodatne informacije o uvjetima i dokumentaciji koju je potrebno podnijeti.

- Za poticanje poljoprivredne proizvodnje kroz subvencije stanovnicima Općine Tuhelj u proračunu za ovu godinu namijenili smo iznos od 70.000 kuna. Navedena visina proračunskih sredstava određena je temeljem dodijeljenih subvencija u prethodnim godinama. Najveći broj subvencija i financijskih sredstava naši poljoprivrednici do sada su iskoristili za uginuće stoke krupnog zuba, sadnju vinove loze i voćki, pokriće premije osiguranja poljoprivrednih usjeva, voća, povrća i stoke, te za zadržavanje teladi za daljnji uzgoj goveda. Dodjelom pobrojanih subvencija za poticanje poljoprivredne proizvodnje doprinosi se vizualnom poboljšanju krajolika općine, jer se naši brežuljci i ravnice više kose i obrađuju što je na korist čitavoj našoj zajednici. Osobito nas raduje što se tijekom godina povećava iznos korištenih potpora za zadržavanje teladi za daljnji uzgoj goveda – komentirao je načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Pojačan je promet na cestama u smjeru unutrašnjosti, u priobalju, kao i na većini graničnih prijelaza. Povremeno se vozi usporeno, u kolonama u pokretu. Vozačima savjetujemo da održavaju sigurnosni razmak između vozila i molimo za strpljenje. ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program