Prethodni članak
Sljedeći članak

SDP u saborsku proceduru uputio paket od 10 zakona za spas gospodarstva i radnih mjesta

Glavni cilj SDP-ovog Paketa za spas gospodarstva je obustava plaćanja poreza i doprinosa poduzetnicima, isplata plaća radnicima dok traje kriza te odgoda plaćanja kredita za građane i gospodarstvo, pojasnio je Bernardić


Klub zastupnika SDP-a uputio je danas u saborsku proceduru svoj Paket od 10 zakona za spas gospodarstva i radnih mjesta od posljedica krize uvjetovane korona virusom. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i predsjednik Savjeta za gospodarstvo Josip Tica na konferenciji za medije ustvrdili su da građani i poduzetnici osjećaju veliku neizvjesnost i strah, te podsjetili da su proteklih dana mnogi ljudi ostali bez posla i bez prihoda za svoje obitelji.

„Nema vremena za čekanje. Prije dva tjedna, nakon proglašenja pandemije, predstavili smo više od 15 mjera za ublažavanje negativnih posljedica na građane i gospodarstvo. Ovih dana postaje jasno kako su mjere koje je donijela Vlada nedovoljne i kako se u provedbi kasni. Na mnogim mjerama koje smo mi predložili i na kojima inzistiramo, inzistiraju i sami poduzetnici i građani pogođeni krizom“, naglasio je danas Davor Bernardić.

Glavni cilj SDP-ovog Paketa za spas gospodarstva je obustava plaćanja poreza i doprinosa poduzetnicima, isplata plaća radnicima dok traje kriza te odgoda plaćanja kredita za građane i gospodarstvo, pojasnio je Bernardić.

„Prvi cilj nam je brzo i učinkovito rješavanje teškog položaja radnika koji je uvjetovan krizom s korona virusom, stoga smo poslali u proceduru zakone kojima predlažemo isplatu naknade za svakog zaposlenog u visini 75% plaće, a najviše do 5100 kuna, kao i povećanje naknade za samoizolirane radnike. Naš prijedlog je da osnovica bude na razini prosječne plaće, dakle duplo veća nego sad“, rekao je Bernardić. SDP predlaže i povećanje neoporezivog dohotka na 30.000 kuna kako bi poduzetnici koji su u mogućnosti mogli stimulirati radnike koji rade u posebno otežanim uvjetima krize, a traži i plaćeni dopust za jednog roditelja kako bi skrbili o djeci za vrijeme trajanja krize.

„Ovdje želim istaknuti kako je nedopustiva najava koja je stigla iz Vlade o smanjenju radničkih prava. Kriza uzrokovana korona virusom ne smije biti razlog za ukidanje radničkih prava, ali ni ljudskih prava i sloboda“, upozorio je Bernardić.

Drugi cilj SDP-a je smanjenje, a ne samo odgoda podmirenja poreznih i drugih obveza za sve poduzetnike i obrtnike, stoga su u saborsku proceduru poslani i zakoni koji osiguravaju prestanak plaćanja predujmova poreza na dobit, oslobađanje od plaćanja doprinosa te prestanak i oprost plaćanja poreza na dohodak za paušaliste, odnosno obrtnike i iznajmljivače.

Treći cilj je osiguranje lakšeg pristupa kapitalu za tekuću likvidnost, posebno za isplatu plaća radnicima i održavanje poslovnog procesa. Zato SDP predlaže moratorij na kredite te suspenziju zatezne kamate.

Četvrti cilj je prilagodba fiskalne politike u funkciji provedbe gospodarskih i drugih mjera za ublažavanje posljedica krize, pa je u proceduru upućen i zakon kojim se predlaže da sljedeća tri mjeseca saborski zastupnici i ostali državni dužnosnici, osim onih na prvoj crti obrane, idu na minimalac kako bi se solidarizirali s brojnim građanima koje će pogoditi ova kriza i dijelili teret krize sa svima.

„Također predlažemo Vladi i obustavu plaćanja parafiskalnih nameta, barem ovih najvećih dok traje kriza, suspenziju svih planova zapošljavanja u državnoj upravi, javnim poduzećima i ustanovama te obustavu svih planova javnih nabava, koje nisu u funkciji borbe protiv COVID-19. Hrvatska nema vremena za čekanje, potrebno je početi donositi odluke i spasiti gospodarstvo i radna mjesta dok još nije kasno“, poručio je Bernardić te još jednom zahvalio svima koji su na prvoj liniji obrane od virusa i koji riskiraju vlastite živote kako bi spasili naše, ali i pozvao ostale građane da se striktno pridržavaju propisanih mjera i uputa za borbu protiv korona virusa.

Predsjednik Savjeta za gospodarstvo Josip Tica istaknuo je kako Hrvatskoj nažalost prijeti kompletan krah ekonomije.

„Nužno je napraviti hrabar iskorak, najhrabriji do sada, kako bi se potaknulo gospodarstvo. Trebaju nam mjere koje iskazuju solidarnost, postoji niz sektora koji podnose natprosječan teret ove krize, poput onih koji rade u trgovini na malo te u zdravstvu, dok s druge strane imamo sektore koji su zbog propisanih mjera zatvoreni i ne mogu obavljati svoje djelatnosti. Jedini subjekt u gospodarstvu koji im se može na neki način revanširati je država, i zato sa zakonima idemo prema ljudima koji su doma s djecom, prema onima koji ne mogu raditi da se oslobode doprinosa, te prema zdravstvenim djelatnicima i ostalim poslodavcima koji sad rade da nagrade svoje djelatnike one koji rade u ovoj krizi“, zaključio je Tica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook