Prethodni članak
Sljedeći članak

SDP Stubičkih Toplica optužuje HDZ i Nezavisnu listu Kristijana Oremuša za opstrukciju rada oporbe

Općinska organizacija SDP-a Stubičke Toplice uputila je priopćenje u kojem optužuje Koaliciju HDZ-a i Nezavisne liste Kristijana Oremuša, koja ima većinu u vijeću, da opstruira rad oporbenih vijećnika.


Općinska organizacija SDP-a Stubičke Toplice uputila je priopćenje u kojem optužuje Koaliciju HDZ-a i Nezavisne liste Kristijana Oremuša, koja ima većinu u vijeću, da opstruira rad oporbenih vijećnika.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Koalicija HDZ-a i Nezavisna lista Kristijana Oremuša , koja ima većinu u vijeću, nije do sada usvojila niti jedan prijedlog oporbenih vijećnika.

Na sjednici Općinskog vijeća općine Stubičke Toplice održane 31.01.2018. na dnevnom redu bio je i prijedlog  vijećnice iz redova SDP-a  o izmjeni  Odluke  o mjerilima za financiranje predškolskog odgoja i obrazovanja  na području općine Stubičke Toplice za roditelje s područja općine Stubičke Toplice.Time bi se se umanjila cijena vrtića za roditelje sa 840,00 kuna na 740,00 kuna za prvo dijete, odnosno sa  740,00 kuna na 640,00 kuna za drugo dijete.

Roditeljima  s jednim djetetom to bi predstavljalo uštedu od 1.200,00 kuna godišnje, odnosno onima s dvoje djece uštedu od  2.400,00 kuna. Smanjenje cijene vrtića stoji u SDP-ovom programu još od prošlih lokalnih izbora.Prijedlog je glasovima većine u kojima je prednjačila vladajuća koalicija skinut s dnevnog reda uz obrazloženje vijećnika HDZ-a da nije ispoštovana procedura te je prijedlog trebao prvo ići na Radno tijelo za socijalnu problematiku i školstvo.

Temeljem članka 22. Poslovnika Općinskog vijeća ovlašteni predlagatelji akata koje donosi Općinsko vijeće između ostalih su i vijećnici.U daljnjem obrazloženju se navodi  da je potrebno zaposliti još jednog odgajatelja za djecu s posebnim potrebama što će općinski proračun dodatno opteretiti i nema prostora za smanje cijene vrtića.

SDP podržava svako dodatno izdvajanje sredstava za djecu, učenike i studente, što je i pokazao dosadašnjim radom u vijeću ,  posebno kada se u prošlom sazivu vijeća izborio za besplatne udžbenike za osnovnoškolce. Potrebno je   spomenuti da je na  početku rada ovog saziva vijeća  nezavisni vijećnik Kristić predložio ukidanje naknade vijećnicima i sadnju trajnica čime bi se ustvarile uštede,  a novac usmjerio djeci, školi i vrtiću. Za taj prijedlog glasali su samo vijećnik Kristić i vijećnica Frgec iz redova SDP-a.

Nije nevažan ni podatak da je u proračunu za ovu godinu za održavanje zelenih površina  osigurano 206.000,00 kuna.

Nadalje, prema Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi, točnije čl.61.a jedinica lokalne samouprave koja ima osnovane mjesne odbore dužna je provoditi izbore za članove vijeća mjesnih odbora. Mandat članovima Vijeća mjesnih odbora općine Stubičke Toplice prestao je važiti 16.kolovoza 2016. Izbori nisu provedeni, uz obrazloženje da nisu osigurana sredstva u proračunu.

Iz svega ovoga je vidljivo, da koalicija HDZ-a i Nezavisna lista Kristijana Oremuša opstruira rad oporbenih vijećnika nepodržavanjem niti jednog njihovog prijedloga.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook