Prethodni članak
Sljedeći članak

[SDP – OVA REKAPITULACIJA UOČI SABORSKE STANKE] 'Predložili smo raspuštanje Sabora, kojim bi se prekinula ova agonija Plenkovićeve Vlade'

Saborski zastupnik Marko Vešligaj istaknuo je loš odnos Vlade prema Krapinsko – zagorskoj županiji i nejasno dodjeljivanje proračunskih sredstava


Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i saborski zastupnik Marko Vešligaj održali su konferenciju za novinare u Zaboku, kao 'malu rekapitaluciju' s osvrtom na Krapinsko – zagorsku županiju, povodom kraja zasjedanja Sabora.

Hajdaš Dončić istaknuo je kako je od početka proljetnog zasjedanja, odnosno od 16. Siječnja, Klub zastupnika SDP – a koji danas broji 29 zastupnika predložio 3 zakonska akta koja su ušla u raspravu. To je prijedlog Zakona o izmjeni zakona o porezu na dohodak, prijedlog Zakona o izmjenama zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. - Sa sva tri zakona pokušalo se utjecati na poboljšanje standarda hrvatskih građana, odnosno predložili smo povećanje plaća na način da se smanji stopa poreza na dohodak, a da se istovremeno ta razlika koja bi išla iz sredstava namijenjenih lokalnoj samoupravu refundira kroz zakon o financiranju lokalne i područne samouprave. Sva tri zakona na žalost su odbijena od saborske većine (HDZ – HNS – BM365 i ostali pojedinačni prebjezi). Pored toga klub SDP – a pokrenuo je zbog poznatih događaja vezanih za sada već bivšeg ministra Kuščevića i saborski zahtjev za njegovu smjenu, koji je za razliku od predloženih zakona urodio plodom. Još sedam zakonskih prijedloga SDP – a čeka da bude raspravljeno, od prijedloga Zakona o izmjeni i dopuni zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim bi se smanjio PDV u turizmu, pa do prijedloga Odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora, kojim bi se prekinula ova 'agonija' Plenkovićeve Vlade i kojim bi se krenulo u nove izbore na kojima bi građani odlučili tko je taj tko treba voditi Hrvatsku umjesto ove 'trgovačke koalicije' – istaknuo je Hajdaš Dončić, dodavši da je posebno ponosan što se uspjelo zasutaviti izgradnju elektrane u Konjščini. – Lobirali smo kroz naše državne institucije, gdje smo konačno dobili nedvosmislene odgovore od Ministarstva zaštite okoliša i Fonda da oni ne podržavaju takav projekt, a veseli me i rad građanskih inicijativa i jačanje prava građana na odlučivanje koja sprečavaju takva devijantna ponašanja lokalnih šerifa i vlastodržaca – rekao je Hajdaš Dončić.

Marko Vešligaj istaknuo je loš odnos Vlade prema Krapinsko – zagorskoj županiji. Kao najveći problem izdvojio je nejasno dodjeljivanje proračunskih sredstava kroz natječaje državnih ministarstava za projekte na području Zagorja. - Analizom smo vidjeli veliku zakinutost JLS gdje su načelnici i gradonačelnici iz redova SDP – a u odnosu na one koji dolaze iz redova BM, HNS – a i HDZ. No, da samo ne kritiziram, drago mi je da smo uspjeli dobiti određena sredstva za sanaciju klizišta koja su velik problem, no to je daleko premalo od onoga koliko bi trebalo biti. Na područje županije stiže nekih 10 – ak milijuna, a štete su veće od 110 milijuna kuna, uložili smo amandman kod državnog proračuna da se ta sredstva povećaju na barem 80 milijuna kuna, no odbijen je, kao što je bio i za elementarne nepogode kojima svjedočimo ovo ljeto u KZŽ, a zadnja je bila u nedjelju. Samo 20 milijuna kuna je osigurano u državnom proračunu za elementarne nepogode, a mi smo predlagali da taj iznos bude barem 100 milijuna kuna. Brine me selektivni pristup prema KZŽ od strane RH – naglasio je Vešligaj.
Dodao je da žali što su stale velike investicije na području županije od strane države, a kao primjer nazvao brzu cestu do Zlatar bistrice koja još nije otvorena. – Osvrnuo bih se i na šutnju HDZ – a. Primjer za to je spalionica u Konjščini, gdje imate čelnika iz te stranke, a jije se oglasio nitko niti sa županijskog ni državnog nivoa protiv nečega što je bilo van zdrave pameti i usmjereno protiv cijelog Zagorja, istaknuvši da Vlada vodi lošu regionalnu politiku.

Na novinarsko pitanje prijedlog odluke o raspuštanju Sabora, Hajdaš Dončić je rekao da su prije par mjeseci to pustili u proceduru, i da će vladajući ocijeniti kada točka može ući u raspravu. - Pošto sutra završava ovaj dio zasjedanja i počinje stanka, vjerojatno nas očekuje vruća politička jesen, jer se sprema i neka renostrukcija Vlade, pa ćemo vidjeti kako će na to reagirati vladajući koalicijski partneri – rekao je Hajdaš Dončić. Odgovorio je i da ne očekuje veliku rekonstrukciju Vlade, jer je ovo zadnja godina mandata Andreja Plenkovića. - Čak i ako ne bude prijevremenih, redovni izbori su u jesen sljedeće godine, ne vjerujem da će se odlučiti na neki veći reformski zahvat, smanjivanje broja ministarstava, jer moramo biti svjesni da zemlja koja ima manje od 4 milijuna stanovnika i previše administracije ima i preveliki broj ministarstava. Mislim da Plenković nema političke snage da to napravi, a njegov osoban ego želi samo da 6 mjeseci predsjedava europskim kolegama, pa očekujem isključivo kozmetičke promjene u Vladi, dvoje, troje, maksimalno četvoro ministara, sve drugo bi bilo veliko iznenađenje za mene. A ja mislim da bi svi trebali otići – zaključio je Hajdaš Dončić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook