Prethodni članak
Sljedeći članak

SDP Oroslavja nezadovoljan načinom donošenja izmjena i dopuna statuta na Gradskom vijeću

Ovakvo ponašanje možemo protumačiti samo nemarom aktualne HDZ-ove vlasti, koja u dva mjeseca nije bila u stanju staviti tu točku na dnevni red Gradskog vijeća, stoji u priopćenju GO SDP – a Oroslavja


GO SDP Oroslavja izražava nezadovoljstvo načinom na koji su u nedjelju 11. veljače na sjednici Gradskog vijeća, kao jedina točka dnevnog reda, donesene izmjene i dopune Statuta grada Oroslavja, što je bio zadnji dan zakonskog roka od 60 dana u kojem su se statuti  i drugi opći akti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave trebali uskladiti sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. 

- Podsjećamo da su izmjene Zakona stupile na snagu još 13.12.2017. Ovakvo ponašanje možemo protumačiti samo nemarom aktualne HDZ-ove vlasti, koja u dva mjeseca nije bila u stanju staviti tu točku na dnevni red Gradskog vijeća, nego je to učinila navrat nanos zadnji dan zakonskog roka. Pri čemu je prekršen i čl. 43. Statuta grada Oroslavja, jer je o tome trebao raspravljati i Odbor za statut i poslovnik, koji predlaže pokretanje postupka za izmjenu Statuta, ali nije mogao jer njegovo imenovanje do danas ni nakon 8 mjeseci od konstituiranja Gradskog vijeća nije stavljeno na dnevni red. Smatramo također nedopustivim sve češću praksu HDZ - ove većine da dnevni red na sjednicama Gradskog vijeća dopunjuje nekim važnim točkama za koje vijećnici materijale dobivaju tek na samoj sjednici ili ih uopće ne dobivaju, kao i sve češće kršenje statuta i poslovnika na sjednicama. Predsjednik Gradskog vijeća i njegovi zamjenici te gradski vijećnici primaju mjesečnu naknadu koju je izglasala HDZ-ova većina i stoga smo mišljenja da bi se barem materijali i sjednice vijeća trebale puno kvalitetnije pripremati – stoji u priopćenju.

SDP Oroslavja smatra kako će izmjene i dopune Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi dodatno nanijeti šteti razvoju demokracije na lokalnoj razini, još više smanjiti vijećnicima mogućnost kontrole i transparentnosti rada gradonačelnika, kojemu su dane iznimno velike ovlasti ovim izmjenama, ograničiti odlučivanje o nekim važnim pitanjima poput proračuna, a omogućit će i daljnja zapošljavanja u lokalnoj samoupravi, probleme u funkcioniranju i otvoriti put mnogim nezakonitostima u lokalnim jedinicama.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook