Prethodni članak
Sljedeći članak

Savjeti za zaštitu od velikih vrućina

Važno je piti dovoljno tekućine, a tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi


Dr.  Marina Stanković Gjuretek, voditeljica Odjela za socijalnu medicinu i javno zdravstvo savjetuje kako se zaštititi od velikih vrućina.

Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8 i 10 sati, u 13 sati i noću nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina ili ako imate kronične zdravstvene probleme

. Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće). Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i rolete (ako ih imate), naročito one koji su okrenuti prema suncu - savjetuju iz Zavoda za javno zdravstvo.

 Zatvorite sva umjetna svijetla i što je više moguće električnih uređaja. Stavite zaslone, draperije, tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce. Objesite mokre ručnike kako bi rashladili zrak u prostoriji. No, nemojte zaboraviti da se time povećava vlažnost.

Važno je piti dovoljno tekućine. Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je  zamatanje u hladne mokre ručnike, hladiti se mokrom spužvom, kupke za noge, itd.. Koristite laganu posteljinu, plahte, po mogućnosti, bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline.

Pijte redovito i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Jedite češće male obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama. Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook