Prethodni članak
Sljedeći članak

SASTANAK KOLARA, ČAČIĆA I POSAVCA: Brza pruga Čakovec-Varaždin-Lepoglava-Zagreb uvrstit će se u prometnu strategiju Hrvatske

Danas su se u Krapini sastali župani Krapinsko – zagorske, Varaždinske i Međimurske županije


Župan Željko Kolar danas je bio domaćin sastanka triju župana sjevernih županija. Na radnom sastanku s međimurskim županom Matijom Posavcem i varaždinskim županom Radimirom Čačićem raspravljalo se o brojnim temama, a najvažnija je svakako brza pruga Čakovec – Varaždin – Lepoglava – Zagreb. Kako je rekao Čačić, o tom je projektu pričao i s ministrom prometa Olegom Butkovićem i s premijerom Andrejem Plenkovićem koji su ga oboje pozdravili i ocijenili potrebnim. – Projekt te pruge već bi danas trebao ući u prometnu strategiju Hrvatske koja će biti donesene negdje u kolovozu. Ako ona uđe u strategiju, to je preduvjet da se možemo prijavljivati za europske novce koji su itekako potrebni za izgradnju te pruge – objasnio je Čačić dodajući kako bi ta pruga značila da se do Zagreba može iz Varaždina i Čakovca doći za pedesetak minuta. Istaknuo je kako je donja granica vrijednosti projekta oko 500 milijuna kuna, a kako je zadatak triju župana da taj projekt prvo nametnu da se uvrsti u strategiju, a onda da inzistiraju na njegovom provođenju.


Željko Kolar je pak rekao da se raspravljalo i o projektu 'Sjever Hrvatske'. – Vlada je napravila odličan program za razvoj Slavonije vrijedan 2,5 milijarde kuna kojeg bi pozdravljamo, ali se isto tako pitamo što je sa sjeverom Hrvatske. - Mi stalno govorimo kako su naši poduzetnici i gospodarstvenici na sjever dobri , da puno izvozimo, no prosječna plaća zbog određenih industrija koje prevladavaju je niža nego u nekim drugim područjima Hrvatske koja su manje razvijena – rekao je župan Krapinsko – zagorske županije te dodao da će s kolegama županima iz susjednih županija osmisliti konkretne mjere i programe projekta koji će za cilj imati jačanje sjevera Hrvatske.


Dodao je i kako se razgovaralo centru za gospodarenje otpadom Piškornica. – U toj je priči došlo do novog momenta. Piškornici su priključene još dvije županije, Virovitičko – podravska i Bjelovarsko –bilogorska, a da sa nama kao vlasnicima uopće nije razgovarano – istaknuo je Kolar dodajući kako zahvaljuje Čačiću i Posavcu što su dali podršku Centru za izvrsnost i kompetencije za hotelijerstvo i turizam u Zaboku koji je izuzetno bitan.


-Svi imamo odgovornost prema građanima da naše regije i našu županiju učinimo boljima. Pretpostavka za dobru razvijenost je da imamo dobru prometnu infrastrukturu, da imamo obrazovne i zdravstvene institucije, centre izvrsnosti i kompetencije. Nalazit ćemo se barem jednom mjesečno jer naša regija ima oko pola milijuna stanovnika, a na nam je da čim jače zajedno utječemo na Vladu Republike Hrvatske kako bi se naši projekti realizirali – rekao je na kraju međimurski župan Matija Posavec.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook