Prethodni članak
Sljedeći članak

Sanira se najveće klizište u Zagorju

Sanacija klizišta započela je ovaj tjedan, a ugroženo je 15 - ak kućanstava


Na području Vinagore kod Pregrade sanira se trenutno najveće klizište na području Krapinsko - zagorske županije, a koje je ugrožavalo čak 15 –ak kućanstva i njihove stambene te gospodarske objekte. To je klizište ujedno ušlo i u program pomoći sanacije klizišta na sjeverozapadu Hrvatske od strane Vlade RH. Klizište su danas obišli krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i predstavnici Hrvatskih cesta u pratnji domaćina, pregradskog gradonačelnika Marka Vešligaja.

-Vrijednost radova na sanaciji klizišta i prometnice uz klizište teška je 1.600.000 kuna. U protekle dvije godine napravljena je projektna dokumentacija vrijedna 80.000 kuna uz pomoć KZŽ, a KZŽ je s 40.000 kuna financirala i hitnu intervenciju odnosno radove na usmjeravanju vodotoka kako bi se spriječila daljnja oštećenja na gospodarskih objektima, kućama te klizanje tla  -  rekao je pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj, zahvalivši Hrvatskim cestama koje su preuzele inicijativu, s obzirom da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je trebao financirati nije preuzeo svoje obveze.

Klizišta u Krapinsko – zagorskoj županiji  su elementarna nepogoda – rekao je župan Kolar istaknuvši kako ovo nije jedina investicija od strane Županije jer će  ŽUC na cesti ispod crkve na Vinagori krenuti s radovima vrijednim 750.000 kuna čime će se osigurati donja cesta i riješiti odvodnja, a druge godine će se nastaviti  radovi na asfaltiranju 210 metara nerazvrstane ceste, također u vrijednosti 750.000 kuna. Ova sanacija obuhvaća dugoročno rješenje klizišta i prometnice da se ovakve stvari u budućnosti ne ponavljaju, istaknuto je. -  Ovime pokazujemo i država i Županija i Grad koliko su nam bitni ljudi koji žive na ruralnim prostorima, odnosno selima – zaključio je Vešligaj. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook