Prethodni članak
Sljedeći članak

Šampion 51. Sajma i izložbe zagorskih vina Bedekovčina 2018. je Boris Drenški

Nakon jučerašnjeg svečanog otvorenja 51. Sajma i izložbe zagorskih vina, jedne od najstarijih vinskih priredbi u Hrvatskoj, danas su na Bedekovčanskim jezerima najboljima uručene nagrade, priznanja, diplome te proglašen šampion izložbe


Prekrasna Bedekovčanska jezera dugogodišnji su domaćin i mjesto okupljanja ponajboljih zagorskih vinara i ljubitelja dobre kapljice. Tako je i bilo i ove godine. Nakon jučerašnjeg svečanog otvorenja 51. Sajma i izložbe  zagorskih vina,  jedne od najstarijih vinskih priredbi u Hrvatskoj, danas su na pozornicu velikog šatora na Bedekovčanskim jezerima, poznatiji kao Bajeri, stali vrsni zagorski vinari kojima su dodijeljena nagrade, priznanja, diplome te titula šampionskog vina.

Šampion ovogodišnjeg sajma i izložbe vina Bedekovčina 2018. je traminac, izborne berbe prosušenih bobica, berba 2015. Borisa Drenškog vlasnika Vinarije Bodren iz Huma na Sutli, koje je ujedno i najbolje ocijenjeno predikatno vino. Kažemo, ponovno, jer je njegovo vino, također, traminac, ali ledena berba i prošle 2017. godine također ponijelo titulu šampiona izložbe. Vinarija Bodren sinonim je za vrhunska predikatna vina i najnagrađivaniji zagorski vinar.  Laureat Boris Drenški kaže kako titulu šampiona osvaja već tri – četiri godine zaredom. – Više se i ne sjećam, ali posljednjih par godina s veseljem mogu reći da sam ukupni šampion za uglavnom ledena vina. Ovogodišnji šampion je traminac, izborba berba prosušenih bobica. To je berba 2015. godine. Vino je jako dobro, dobrih mirisa, zlatno žute, pa i lagano jantarne boje i oduševilo je komisiju – ispričao je Drenški, koji je dodao kako je konkurencija bila oštra. – Kolega Sever je stalno u vrhu. Nas dva se stalno lovimo tko će biti bolji. Zasada meni uspijeva, ali i njegova su vina jako dobra, vrhunska vina, to su samo sitni detalji u pitanju -  izjavio je nakon proglašenja ovogodišnji šampion izložbe u Bedekovčini.

Najbolje ocijenjeno vino u kategoriji hobista je Pinot sivi Saše Tkalca, u kategoriji prirodno pjenušavih vina Baronial Vina Vuglec, a u kategoriji bijelih mirnih suhih vina redovite berbe graševina Vinarije Kopjar. U kategoriji mirnih vina redovite berbe s ostatkom šećera najboljim je proglašen rajnski rizling OPG-a Milivoj Prekratić, a u kategoriji crvenih i ružičastih vina redovite berbe Cabernet sauvignon Vinarije Micak. Podsjetimo, na ocjenjivanje vina koje je prethodilo Sajmu pristiglo je 150 uzoraka vina od ukupno 82 vinara. Ocjene je dobio 149 uzoraka, a dodijeljeno je 7 velikih zlata, 38 zlata, 72 srebra, 30 bronci i 2 priznanja. Predsjednica Udruge Vino Zagorje Jasminka Šaško rekla je kako je prošla godina bila vrlo zahtjevna te da su vinari iz nje izvukli maksimum te im na tome, ali i na vrhunskim rezultatima čestitala. Na sajmu su izlagali: Vinarija Bodren, Vina Vuglec, Vinarija Kopjar, Vinarstvo Micak, Vinarija Sever, OPG Prekratić, OPG Zdolc, OPG Petrišić, OPG Žerjavić, OPG Jakuš,  Bolfan, a na 51. izdanju Sajma i izložbe zagorskih vina bio je i stol s autohtonim sortama Hrvatskog zagorja.

Sajam i izložbu zagorskih vina organizirali su Krapinsko – zagorska županija i Općina Bedekovčina, uz suorganizatore Udrugu „Vino Zagorje“, Turističku zajednicu Krapinsko-zagorske županije, Radio Kaj, Obrtničku komoru Krapinsko – zagorske županije, HGK ŽK Krapina i Hrvatsku poljoprivredno šumarsku savjetodavnu službu. Pokrovitelj ove manifestacije je Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, supokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede. U dva dana zanimljive enološke manifestacije  zagorski restorani i OPG-ovi su za posjetitelje pripremili i vrhunske zagorske delicije, a svoje autohtone proizvode ponudili su i domaći OPG-ovi. Program se nastavlja uz nastup popularnih Begina. Pridružite se!

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook