Prethodni članak
Sljedeći članak

SAMO KOD NAS: Pješački prijelaz sa 'zebrom' preko državne ceste ne vodi nikuda

„Ovdje uz cestu trebao je biti izgrađen nogostup kao i ugibalište za autobuse, stoga je kod semafora napravljen i pješački prijelaz, odnosno, iscrtana je zebra. A pogledajte sad kamo taj pješački prijelaz vodi. Nikud. Na njivu“, kažu mještani


Dio mještana Galovca Začretskog na područje Općine Sveti Križ Začretje, uz čije kuće i dvorišta prolazi Državna cesta D-35, Švaljkovec - Lepoglava, zabrinuti su za svoju sigurnost i sigurnost svojih obitelji zbog prometa koji se na nekim dijelovima te ceste, kako kažu, odvija prebrzo i bez adekvatne kontrole. Nakon više pokušaja da ovaj problem riješi preko institucija, Franjo Lacko iz Galovca Začretskog 65 na koncu se obratio medijima, želeći sa svojim susjedima javno iznijeti njihove probleme te na taj način potaknuti nadležne da ih riješe. Ipak, kako je rekao, iako su zabrinuti za sigurnost svoje djece, većina susjeda ne želi se javno eksponirati pa se tako Lacku pridružio samo jedan susjed, Dragutin Bakliža.

Obojica su posvjedočila kako se u tom dijelu Galovca mnogi vozači, a pogotovo motoristi, ponekad voze brzinom i većom od 100 kilometara na sat, iako je upravo tridesetak metara od Lackove kuće postavljen i semafor kojeg reguliraju senzori s brzinomjerima. - Vidite i sami da je na ovom dijelu ceste jedna duga i ravna dionica i po njoj se mnogi voze prebrzo. Ovo je naseljeno područje, ograničenje je 50, a dozvoljeno je pretjecanje i često se događa da jedva izbjegnemo sudar kad skrećemo u svoja dvorišta. Ja dam žmigavac, prikočim, ali onda me krenu pretjecati i to je strašno opasno - ispričao je Lacko. - Ova cesta je obnovljena prije četiri godine i mnogi sad po njoj prebrzo voze. Postavili su semafor, kojeg aktiviraju senzori s brzinomjerima, ali kad se i upali crveno, mnogi samo prođu kroz crveno jer znaju da nema nikakvih sankcija - pojasnio je Dragutin Bakliža.

Osim što su zabrinuti za svoju sigurnost, mještani se zgražaju i činjenicom da je prilikom obnove ceste kod semafora napravljen i pješački prijelaz koji nema baš nikakve funkcije. - Ovdje uz cestu trebao je biti izgrađen nogostup kao i ugibalište za autobuse, stoga je kod semafora napravljen i pješački prijelaz, odnosno, iscrtana je zebra. A pogledajte sad kamo taj pješački prijelaz vodi. Nikud. Na njivu. I sad kad su to vozači skužili, sad većina njih niti ne gleda na semafor, niti poštuje propise - ispričao nam je Lacko.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook