Prethodni članak
Sljedeći članak

[SAGA SE NASTAVLJA] Slamarica više nije zaštićena!

Iako se činilo da će prodajom priča oko Slamarice biti završena, inicijatori referenduma o njenom proglašenju kulturnim dobrom sumnjaju u najavljene namjere novoga vlasnika


Saborski zastupnik SDP – a i potpredsjednik Saborskog odbora za ustav Peđa Grbin družio se prošlog četvrtka s mještanima Stubičkih Toplica, a povodom daljnjih aktivnosti ustrajanja SDP – ovog ogranka Stubičkih Toplica o zaštiti Slamarice. Ugostili su ga potpredsjednik Hrvatskog sabora i saborski zastupnik SDP – a Siniša Hajdaš Dončić te predsjednica topličkog ogranka SDP – a Sabina Frgec.

Čeka se odluka Ustavnog suda

Hajdaš Dončić istaknuo je kako je upravo Peđa Grbin sa svoje stručne strane pomagao općinskom ogranku u akciji zaštite javnog dobra, odnosno Slamarice. Nakon prikupljanja potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma o zaštiti Slamarice kao kulturnog dobra od lokalnog značaja i odbijanja prijedloga od strane Ministarstva uprave, slučaj je trenutno na Ustavnom sudu. Podršku ovoj borbi dao je Peđa Grbin. – Kao osobi koja dolazi iz Pule, grada poznatog po stotinama kulturnih spomenika, nejasna mi je nebriga lokalne vlasti za jedan ovako divan objekt koji je i dalje simbol stubičkog kraja. Lokalna vlast uz potporu HDZ – ovog Ministarstva uprave čini sve da sruši ovaj referendum, a moje je da svojim kolegicama i kolegama i svim građanima Stubičkih Toplica, njih više od 20 posto koji su podržali referendum, pomognem da do njega i dođe – rekao je Grbin te istaknuo kako se nada brzoj i pozitivnoj odluci Ustavnog suda, jer, kako kaže, Slamarica zaslužuje zaštitu.

Zbog čega je maknuta zaštita?

Pokretačica inicijative o referendumu za Slamaricu Sabina Frgec rekla je kako je zabrinjavajuće da prema novom prostornom planu, koji je prošlog tjedna i javno izložen, Slamarica više nema zaštitu koju je imala do sada. Pojasnila je kako je u starom prostornom planu na području Stubičkih Toplica, a na temelju Zakona o zaštiti kulturnih dobara, uz seosko naselje Jarki, Gospočići, gornju Pilu, skupinu kuća za odmor te fakultetsko dobro Maksimir, kao i termalno lječilište, kapelu na Kapelščaku i kapelu sv. Katarine te željezničku postaju, prostorim planom zaštitu imala i Slamarica. No, u novom prostornom planu to neće biti tako. - Postavlja se pitanje koje su stvarne namjere novog vlasnika. On izjavljuje da će Slamaricu obnoviti kako je nekada bila, no ova izmjena baca sumnju hoće li to zaista učiniti. Novim prostornim planom ne treba se graditi ovakav restoran kakav je bio, to je područje u građevinskoj zoni i može se graditi bilo što – pojasnila je Sabina Frgec, koja i dalje ustraje u borbi da se raspiše referendum kojim bi se Slamarica proglasila kulturnim dobrom i samim time zaštitila od nestajanja.

'Imamo riječ vlasnika i vjerujemo u njihove namjere'

Zbog čega su rađene izmjene i dopune prostornog plana i ima li to ikakve veze sa Slamaricom, odnosno najmjernim skidanjem zaštite s nje, upitali smo i načelnika Josipa Beljaka, obzirom da je naručitelj izmjena Općina Stubičke Toplice. – U izmjenu smo išli radi zahtjeva građana za prenamjenama zemljišta i proširenjima građevinskih područja, nema nikakvih drugih razloga. Išli smo na ruku mještanima i većina zahtjeva koji su podneseni bit će prihvaćeni – rekao je načelnik Beljak. Tražili smo i pojašnjenje zbog čega je skinuta zaštita prostornog plana sa Slamarice. – Sa Slamarice, kao i s mnogih drugih ruševnih drvenih kuća koje su bile zaštićene, skinuta je zaštita jer nismo vidjeli svrhu iste. Napravili smo to kako ne bismo vezali ruke budućim vlasnicima i kako oni ne bi imali problema oko renovacije, odnosno kako bismo otvorili mogućnost da te objekte netko i kupi. Konkretno što se tiče Slamarice, istina je da se nakon nepostojanja ovakve zaštite na tom mjestu može graditi bilo što. No, novi vlasnik najavio je da ide u renovaciju Slamarice u svrhu turizma i mi imamo njegovu riječ i povjerenje u njega da će to tako i biti – rekao je načelnik Beljak. O njegovim smo namjerama upitali i novog vlasnika Slamarice. - Kao odnedavni vlasnici željno iščekujemo dolazak proljeća i početak planiranih radova na restoranu Slamnati krovovi. Naročito nas raduje trenutak kada će isti ponovo otvoriti svoja vrata gostima i zasjati starim sjajem – kratko nam je rekao Filip Poštek. Obzirom da se saga oko Slamarice i dalje nastavlja, zasigurno i Topličanci jedva čekaju dolazak proljeća ne bi li se konačno otkrila budućnost objekta o kojem se nekada nadaleko pričale pozitivne priče, a u posljednjih godina samo nagađanja oko njegove sudbine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook