Prethodni članak
Sljedeći članak

SAGA SA SLAMARICOM SE NASTAVLJA Pokretači inicijative tvrde da je peticija bila u skladu sa zakonom i najavljuju pokretanje postupka pri Visokom upravnom sudu RH

Na temu novonastale situacije u priči oko Slamarice održana je danas konferencija za medije


Ministarstvo uprave Republike Hrvatske utvrdilo je da je Prijedlog za raspisivanje lokalnog referenduma u Stubičkim Toplicama o proglašenju Slamarice kulturnim dobrom neispravan. Prijedlog s referendumskim pitanjem "Jeste li za to da se restoran "Slamnati krovovi" – "Slamarica" proglasi kulturnim dobrom od lokalnog značaja?" odbačen je, kako stoji u obrazloženju, zbog niza formalnih nepravilnosti i nepostupanja u odnosu na odredbe Zakona o referendumu.

Navode i kako iz dokumentacije kojom raspolaže Ministarstvo uprave, proizlazi da, između ostalog, nije osnovan organizacijski odbor od strane birača kojega su, prema pravilniku, trebali osnovati građani, kako bi se uopće pokrenulo izjašnjavanje o potrebi da se zatraži raspisivanje referendum.

Također, u obrazloženju stoji i kako organizacije, pa tako i političke stranke, ne mogu pokretati inicijativu za raspisivanje referenduma već je mogu promicati ili podupirati. Kako je dalje navedeno u obrazloženju, nije donesena odluka koju donosi organizacijski odbor, a koja mora sadržavati jasno formulirano pitanje o kojem se traži raspisivanje referenduma i rok unutar kojeg će se sakupljati potpisi birača koji traže raspisivanje referenduma i koji ne može biti duži od 15 dana.

Obzirom da protiv ove odluke nije dozvoljena žalba, već se može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske, upravo će to inicijatori i napraviti, najavila je na konferenciji za medije u ponedjeljak Sabina Frgec, predsjednica SDP – a Stubičke Toplice. - Mi posjedujemo svu dokuementaciju da je inicijativa provedena transparetno i u skladu sa svim zakonima, stoga pokrećemo upravni spor pri Visokom upravnom sudu, da mještanima Stubičkih Toplica omogućimo sudjelovanje na lokalnom referendumu i da se sami izjasne o sudbini Slamarice – rekla je Frgec. Istaknula je i kako tijekom 2017. i 2018. kao vijećnica u Općinskom vijeću u nekoliko navrata postavljala upite na sjednicama vijeća o pitanju Slamarice, no obzirom da nije bilo nikakvih pomaka, na preporuku konzervatorskog odjela u Krapini pokrenula se inicijativa. – 581 potpis je ispravan, što znači da se više od 20 posto biračkog tijela s područja naše općine izjasnilo pozitivno za raspisivanje lokalnog referenduma. Ministarstvo je 9. siječnja tražilo od Općine dostavu dodatne dokumentacije vezano na inicijativu, a Općina se očitovala da ne posjeduje nikakvu dodatnu dokumentaciju, što je i točno. Međutim, zbog čega načelnik nije smatrao shodnim obavijestiti nas da Ministarstvo traži dodatnu dokumentaciju? – kaže Frgec.

Dok se čekao odgovor Ministarstva uprave o tome hoće li se referendum održati, održano je ročište za prodaju Slamarice koju je tada kupio Zdenko Poštek, zajedno s Hotelom Matija Gubec. Novi je vlasnik najavio kako će Slamaricu obnoviti u stanje kakva je nekada bila s istom namjenom, a Frgec kaže kako se zaista i nadaju da će to učiniti. – Bez toga da je Slamarica proglašena kulturnim dobrom od lokalnog značaja, Općina Stubičke Toplice nema nikakvih pravnih instrumenata da novog vlasnika prisili da ju obnovi u obliku u kojem je nekada bila – dodala je Frgec, zaključivši kako će se boriti za pravo mještana da na referendumu odluče sami o sudbini Slamarice.

Podršku topličkom ogranku SDP – a dao je i potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić, koji je bio prisutan na konferenciji za medije. – Pružam punu podršku Općinskoj organizaciji SDP – a Stubičkih Toplica, jer smatram da su grubo narušena ustavna prava građana Stubičkih Toplica koji su svojim potpisima zahtijevali referendum. Skupljen je dovoljan broj potpisa, no nije im omogućeno elemntarno pravo da imaju referendum – rekao je Hajdaš Dončić. I kad smo mislili da je prodajom Slamarica konačno dobila neki novi smjer svoje budućnosti, izgleda da se saga i dalje nastavlja.

O odluci Ministarstva uprave očitovao se i načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak:

„Iz Ministarstva uprave primili smo Odluku kojom je utvrđeno da je prijedlog za raspisivanjem lokalnog referenduma neosnovan zbog proceduralnih pogrešaka u postupku organiziranja odnosno prikupljanja potpisa. Za nas je takav rasplet situacije povoljan, ne zbog toga da bi likovali da nešto nekome nije uspjelo, već jednostavno zbog činjenice da se neće bespotrebno potrošiti oko 40 tisuća kuna općinskog novca. Opet, po tko zna koji put ponavljam, ne postoji nitko u općini Stubičke Toplice tko ne želi da se problem Slamarice riješi. No, da smo Slamaricu zaštitili prije prodaje, pitanje je bi li bila prodana i vjerojatno bi agonija još i danas trajala. Danas Slamarica ima svog novog vlasnika, koji će je u što skorije vrijeme obnoviti i staviti u funkciju koju je nekad imala. Za Slamaricu smo svi jako sentimentalno vezani i najlakše je skupljati bodove na njoj, ali kada nemate konkretno rješenje i viziju onda to nije put kojim želimo ići. Kada smo pitali članove OO SDP-a imaju li investitora koji će kupiti Slamaricu pod zaštitom, rekli su da nemaju. Kada smo ih pitali kada će je netko kupiti pod zaštitom, rekli su da ne znaju, ali da će se sigurno netko kad-tad naći. Kada smo ih pitali jesu li  svjesni da cijela ta priča oko referenduma košta oko 40 tisuća kuna proračunskog novca, rekli su da jesu, ali da su se prije novci trošili i na banalnije stvari. Ako i jesu, to ne znači da će se i dalje tako trošiti. Danas imamo na raspolaganju puno manje novaca nego prije i svaka kuna je izuzetno bitna. Danas si mnogi daju za pravo izigravati velike političare i igrati se politike. Nama velike politike ne treba. Trebamo zasukati rukave i iti delat da nam bude svima ljepše i bolje. Za kraj, citirao bih riječi jedne meni vrlo drage osobe koja mi je baš na temu referenduma rekla sljedeće: "Mali, naj se sekirati, mnogi političku scenu vide kao platformu za serviranje svakojakih bedastoća, a na kraju sami ispadneju bedaki."“

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče -na naplatama Lučko i Demerje nema dužih čekanja, -prometna nesreća na 342+000 km između čvorova Vrpolje i Prgomet u smjeru Dubrovnika, vozi se zaustavnim trakom uz ograničenje brzine 40 km/h. Riječka obilazn...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program