Prethodni članak
Sljedeći članak

SABORSKI ZASTUPNIK ŽELJKO KOLAR: "Najviše novca za potpuno uništene zagorske ceste"

SABORSKI ZASTUPNIK SDP-a ŽELJKO KOLAR O PRORAČUNU I INVESTICIJAMA KOJE SE ODNOSE NA NAŠU ŽUPANIJU Iako će plan građenja Hrvatskih cesta tek biti potvrđen na jednoj od idućih sjednica Vlade, neke projekte je već najavio.


Član ste vladajuće koalicije i razumljivo je da nećete kritizirati državni proračun, no možemo li biti zadovoljni dijelom koji se odnosi na KZŽ?

KOLAR: Vlada je ovim proračunom konačno pokazala da ne možemo trošiti ono što nismo zaradili te je predvidjela smanjenje deficita državnog proračuna za 5 milijardi kuna. Za svaki proračun se može reći da je razvojan i socijalan,  no ja bih rekao da je ovaj u sadašnjem trenutku realan. Što se tiče KZŽ mogu reći da možemo biti umjereno zadovoljni.     

Koliko je novaca osigurano u državnom proračunu za Zagorje i na kojim područjima?

KOLAR: Na to pitanje je nemoguće dati precizan odgovor. Primjer: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU na stavci EIB III – integralni razvoj lokalne zajednice osiguralo je u proračunu preko 230.000,00 kn za izgradnju dječjih vrtića, školskih sportskih dvorana i sl. S obzirom da mnoge općine i gradovi u Krapinsko-zagorskoj županiji imaju pripremljenu projektnu dokumentaciju, odnosno potvrde glavne projekte (građevinske dozvole) dio tih sredstava završiti će i u našoj županiji. Također nastavit će se sufinanciranje programa izgradnje kolektorskih sustava (kanalizacije) za potpisane a nerealizirane ugovore kroz EIB II. Za regionalni vodoopskrbni sustav Krapinsko-zagorske županije u proračunu Hrvatskih voda i Ministarstva poljoprivrede osigurano je cca 25 mil. kuna za tekuću godinu, s tim da je potrebno potpisati novi ugovor sa Hrvatskim vodama da bi se do 2017. godine osiguralo novih 200 milijuna kuna. U tih 25 milijuna kuna nisu uračunata sredstva koja će pojedinačno ugovarati jedinice lokalne samouprave direktno sa Hrvatskim vodama. Tu još svakako treba ubrojiti i sredstva za kulturne i sakralne projekte iz Ministarstva kulture, sredstva iz Ministarstva gospodarstva i Ministarstva poduzetništva i obrta za razvoj gospodarskih zona, Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za projekte javne rasvjete, sanaciju odlagališta komunalnog otpada te poticanja korištenja obnovljivih izvora energije, Ministarstva zdravlja za medicinske aparate za naše bolnice itd.

Ima li u novom proračunu sredstava planiranih za gradnju brze ceste, rekonstrukciju željezničke pruge Zaprešić-Zabok, spojne ceste? Sve su to investicije koje čekaju već duži niz godina.

KOLAR: Državne ceste i željezničke pruge na području Krapinsko-zagorske županije su u izuzetno lošem stanju što je posljedica višegodišnjeg neodržavanja i zanemarivanja te je logično da će najveće investicije iz proračuna biti upravo u prometnu infrastrukturu.  

Koje su najvažnije investicije koje će se realizirati novcem iz proračuna?

KOLAR: Najvažnije investicije koje će se realizirati novcem iz državnog proračuna bit će one u cestovnoj infrastrukturi. Iako će plan građenja Hrvatskih cesta biti potvrđen na sjednici Vlade RH za otprilike dva tjedna neke projekte mogu najaviti.Sigurno će ove godine započeti radovi na prvoj fazi izgradnje brze ceste dionica od Mokrica do bolnice Bračak. Radovi na zagorskoj magistrali trebali bi započeti ovih dana, a vrijednost investicije iznosi cca 55 mil. kn. Također bi u trećem mjesecu trebali započeti radovi iz programa BETERMENT na relaciji Kašina-Marija Bistrica u vrijednosti od cca 60 mil. kuna. Radovi na mostu Miljana već su započeti a vrijednost investicije iznosi cca 4 mil. kuna. Što se tiče rekonstrukcije mosta u Zaboku o njemu je već sve rečeno te očekuje što brži završetak radova. Za spojnu cestu Zabok-Krapina ove godine je predviđena izrada projektne dokumentacije kao i za željezničku prugu Zaprešić-Zabok a početak radova pruzi očekuje se 2014. - 2015. godine. Uvjeren sam da će, bez obzira na ne baš sjajnu gospodarsku situaciju, ove godine u Zagorju biti više realiziranih projekata financiranih iz državnog proračuna nego u prošloj godini, a konačnu ocjenu o proračunu za 2012. godinu moći ću dati na kraju godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook