Prethodni članak
Sljedeći članak

[RUSKA DELEGACIJA U KZŽ] Suradnja u zdravstvenom turizmu, gospodarstvu i razmjena studenata

Pripremili smo preko našeg zdravstvenog klastera ponudu naših toplica za rusko tržište, napomenuo je župan Željko Kolar


Krapinsko – zagorsku županiju danas je posjetilo izaslanstvo rusko - hrvatske skupine prijateljstva Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije.

- Otprilike oko 147, 7 milijuna eura je ukupan izvoz RH u Rusiju, a negdje preko 9 milijuna eura je iz KZŽ, što je skoro 5%. To je dobar pokazatelj, s time da je od 2015. pa do danas naš izvoz u rusku federaciju rastao skoro 50%. U razgovoru smo se složili da postoji još puno mogućnosti, s obzirom da je Ruska Federacija jedna od najvećih svjetskih sila i ogromno tržište koje je itekako interesantno za naše gospodarstvo. Isto tako smo razgovarali i o mogućnosti suradnje razmjene studenata, ulaganja ruskog kapitala u projekte u KZŽ, o razmjeni modela funkcioniranja socijalne politike. Najavili smo i sastanak s njegovom ekselencijom, ruskim veleposlanikom, gdje smo mi već sada pripremili preko našeg zdravstvenog klastera ponudu naših toplica za rusko tržište, pripremili smo kompletne materijale na ruskom jeziku i upoznat ćemo veleposlanika s tim projektom. Zahvaljujem na jednom izuzetno konstruktivnom i prijateljskom sastanku, ovo zapravo jedan početak jedne dugoročne suradnje – rekao je ovom prilikom župan Željko Kolar, nakon sastanka s ruskom delegacijom, održanog u njegovom uredu, kojem je prisustvovao i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Aleksej Kondratjev, voditelj Rusko - hrvatske skupine prijateljstva, član Odbora Vijeća Federacije za međunarodne poslove, zastupa Tambovskuju regiju. – Radimo na razvoju našeg odnosa, moramo doprinostiti političkom i socijalnom razvoju. Imamo dobru međuregijsku suradnju, imamo regije koje su bogate tehnološkim razvojem, imamo puno projeka te se nadam da ćemo realizirati teme o kojima smo razgovarali na ovom sastanku - rekao je Aleksej Kondratjev.

Vedran Babić, voditelj Hrvatsko - ruske skupine prijateljstva Hrvatskoga sabora izrazio je zadovoljstvo što župan i gradonačelnik Krapine imaju spremne i konkretne projekte o kojima se razgovaralo. - KZŽ je prostorno mala županija, ali ima puno toga za pokazati, i kroz povijest, obići ćemo muzeje, Titovu i Tuđmanovu kuću, želim da to kolege iz Rusije vide. KZŽ je dinamična, vrijedna i radišna županija i kad dođete tu, onda ste kao Hrvat ponosni što se stvarno ima što za pokazati – rekao je Babić.

Delagacija će u Hrvatskoj provesti dva dana, a osim Alekseja Kondratjeva, stigli su i Yurij Arharov, član Odbora Vijeća Federacije za socijalnu politiku, koji zastupa Sahalinskuju regiju te Sergej Mihajlov, član Odbora Vijeća Federacije za kulturu, znanost i obrazovanje, koji zastupa Zabajkalskuju regiju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook