Prethodni članak
Sljedeći članak

Rudica na pragu svoje 80. godine još uvijek dirigira, uglazbljuje i slika

Rudolf Tramišak - Rudica unatoč tome što je već dugo u mirovini i dalje je aktivan na području društvenog i umjetničkog života Kumrovca i okolnih općina

Umirovljeni nastavnik, sportaš i trener, glazbenik, kompozitor, aranžer, dirigent zborovima i glazbenim sastavima, slikar, 79-godišnji Rudolf Tramišak-Rudica, unatoč trećoj dobi, svoje dvije najdraže ljubavi - glazbu i slikarstvo i dalje uspješno njeguje.

Teško djetinjstvo

Djetinjstvo pamti, kaže, po ratu. - Imao sam nepune dvije godine kada je počeo rat. Na sreću, nitko iz naše obitelji nije bio mobiliziran. Tata je imao tada 40 godina i pravo je čudo što ga nisu pozvali, a moj brat Štefek je bio u Dominikanskoj školi u Bolu na Braču. Kad je rat počeo, došao je doma i vrijeme provodio, uglavnom skrivajući se s vujcem Zvonkom po klijetima i uspio se spasiti da ga ne unovače... Posebno smo se bojali Šoštarka, koji je, gotovo svakodnevno patrolirao s ustašom Bajom po selu i sijao strah i trepet. Posebno pamtim kad je 12 ustaša došlo pred kuću i jedan od njih pitao je tateka bi li im ispekao 12 jaja. Kako ne! i poslao mene po drva, no nisam imao hrabrosti. Morao je ići on – prisjetio se Rudica. Za njega je to ratno vrijeme, uz strah, bilo i vrijeme neimaštine i gladi. - Za pečenje kruha nije bio brašna. Kukuruz i pšenica slabo su rodili. Jednom je mama ispekla kruh od mekinja i podijelila nama po komadić. "Ovo je sve za danas. Pojedite odmah ili si spremite, više nema." A ja sam se potajno nadao da će netko, jer sam bio najmlađi, za mene ipak nešto sačuvati, ali sam se prevario – ispričao je Tramišak.

Školovanje

Od 1946. godine polazio je pučku školu u OŠ Tuhelj. Posebno se isticao na likovnom području, a volio je i nogomet. Osmogodišnju školu završio je u Klanjcu. - Već u 6. razredu zapazio je direktor škole da imam poseban dar za likovno izražavanje i to je veoma cijenio. Zahvaljujući ponajviše tome, dobio sam kao jedan od najboljih pionira škole Klanjec nagradu - boravak i školovanje u Pionirskom gradu Granešina kraj Zagreba. Teško je opisati, koliko je to za mene, dijete sa sela, bila škola života i približila, uz nastavu toliko dodatnih sadržaja – napominje ovaj 79 – godišnjak koji je srednjoškolsko obrazovanje nastavio na Učiteljskoj školi u Zagrebu. Što se nastave tiče, bilo je uspona i padova. Najgori predmet bio mu je njemački. - Nikako ispraviti jedinicu koju sam dobio odmah na početku školovanja. To me je pratilo sve do 3. razreda kada je krenulo nabolje, jer se promijenila profesorica.

U 2. razredu polovio sam tri jedinice. Požalio sam se starijem bratu Štefeku. Tješio me je da ja to mogu popraviti i bio je u pravu. Postao sam najpopularniji i najsvestraniji učenik škole: predsjednik KUD-a škole "Mladi učitelj", golman rukometne reprezentacije, član Tamburaškog orkestra, šahista, osnovao Zabavni sastav škole koji je svirao na popularnim plesnjacima u Školi, u Đačkom domu učenika u privredi na Petrinjskoj vodio je tamburašku sekciju, a za uzvrat imao ručak i večeru gratis – prisjetio se Rudica. Nakon mature, kao stipendistu općine Klanjec, čekalo ga je radno mjesto u OŠ "Rudolf Kroflin" Tuhelj u razrednoj nastavi. Kako nije bilo učitelja za glazbenu kulturu i fizički odgoj, dobio je ta dva predmeta. Na odsluženje vojnog roka u Zadru otišao sam 25. 9. 1960. kao pitomac, a drugih 6 mjeseci kao vodnik. - Nakon godinu dana, vratio sam se kući i nastavio raditi u Tuhlju. Osnovo sam Tuheljski kvintet. Za godinu dana toliko je napredovao, da ih je pozvao direktor Hotela Tuheljske Toplice angažirao za sviranje na dočeku Nove 1963. godine – otkrio nam Rudolf Tramišak.

Susret s Titom

Činilo mu se da je Učiteljska škola nedovoljna za njegove ambicije, pa je otišao u Čakovec na PA smjer - glazbena kultura. U Kumrovcu je honorarno podučavao glazbi, a potom se tamo preselio sa suprugom Jasminom. Zaposlili su se u tamošnjoj OŠ, ona kao nastavnica Likovne kulture, a Rudica kao nastavnik Glazbene kulture. Trinaestog rujna 1971. školu je posjetio drug Tito. - U zbornici smo razgovarali pola sata nas osam učitelja, Jovanka i Tito. Ja sam se ohrabrio i rekao:. "Druže predsjedniče, ja bih Vas zamolio za jednu zajedničku fotografiju", a on je odgovorio: "Pa može, evo ovdje", pokazao je prostor ispred škole – prisjetio se umirovljeni nastavnik. Naš sugovornik je 1973. godine počeo svirati u Termama Tuhelj, kada je upao u novi zabavni sastav R (Rudica), E (Emil), M (Mario) - REM. Svirali su do 1975. kao stalna glazba i postali prave zvijezde hotela Tuheljske Toplice. Te godine se rastao od Jasmine, a 1977. u Kumrovcu se vjenčao s Janjom. U 1984. godini dva razloga za veselje - rodio mu se sin Rudi, a započeo je i njegov prvi mandat direktora škole. Slijedeće godine osniva se KUD Kumrovec, u kojem počinje voditi pjevački zbor.

Mirovina

Niz godina je bio direktor OŠ "Josipa Broza Kumrovec, odakle je 31. 8. 2005. godine sa 45 godina i tri dana rada, otišao u zasluženu mirovinu, ali nije mirovao. Naprotiv, nastavio je još intenzivnije podučavati glazbi mladih i odraslih, vodi zborove u KUD-ovima i tamburaškim sastavima, a odnedavno podučava djecu krasopisu, sviranju na sintesajzer i gitari. Podučava i tamburaše iz KUD - a Velika Horvatska za koje je komponirao lokalnu himnu "Velika Horvatska". Sin Armando je profesor geodezije, Rudi je dipl. inž. građevinarstva, a kći Romanita je također visoko obrazovana. Ocu Rudici djeca su poklonila ukupno petoro unučadi, koji ga uveseljavaju i dopunjavaju energijom, neophodnom da izdrži ovakav tempo života!

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Magla mjestimice smanjuje vidljivost u Lici. Ima je i na dionici autoceste A1 između tunela Mala Kapela i čvora Gornja Ploča (ograničenje brzine je 80km/h). Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačim...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program