Prethodni članak
Sljedeći članak

Riba se u Zagorju konzumira redovito, no građane muče cijene

Prema istraživanju Ministarstva poljoprivrede, stanovnici sjeverne Hrvatske, kamo je smještena i naša županija, jedu vrlo malo ribe. No, čini se kako se navike ipak mijenjaju


Prije dvije godine Ministarstvo poljoprivrede provelo je istraživanje o konzumaciji ribe u Hrvatskoj. Naša je županija u istraživanju bila smještena u regiji Sjeverna Hrvatska zajedno s Varaždinskom, Međimurskom i Virovitičko – podravskom županijom. Prema prikupljenim podacima, Sjeverna Hrvatska pri dnu je po konzumaciji ribe. Sukladno istraživanju, više je u Sjevernoj Hrvatskoj jedu žene i osobe s većim primanjima. Ako se sagledaju generalni podaci za čitavu Hrvatsku od prošle godine, Hrvati jedu 10 kila ribe po glavi stanovnika što je duplo manje od europskog prosjeka. Odlučili smo zato posjetiti jednu ribarnicu te pitati građane koliko ribe jedu. Dugačak red i ubrzan radni tempo dočekali su nas u petak na ribarnici u Zaboku. Možemo slobodno reći kako prodavačice nisu imale vremena ni pričati s nama od posla i navale kupaca. Na zabočku tržnicu riba dolazi petkom i subotom.

– Ima interesa, ima kupaca, zadovoljni smo – rekla nam je prodavačica pakirajući srdele u vrećicu jednom od kupaca. Upravo su srdele riba koja se najviše kupuje, uz pastrvu i bijelu ribu poput orade i brancina. No ponuda je mnogo šarolikija. Tuna, hobotnica, lignje, razne vrste školjki… Ipak, kupci koje smo zatekli na tržnici mahom su bile starije osobe, umirovljenici, kojima je stotinjak kuna za kilogram ribe mnogo dati.

MIHAEL SARVAŠ, Stubičke Toplice


Već par godina redovito kupujem ribu. Mislim da su se Zagorci već priviknuli na konzumaciju ribe. Najviše kupujem srdelice, ali često i pastrve. Svaki tjedan jedem ribu.

NADICA LADIŠIĆ, Andraševec


Svaki petak kupujem ribu na ribarnici. Najčešće jedemo bijelu ribu oradu i brancina, a nekad i škampe i jadransku lignju. Kod nas doma svi vole jesti ribu i redovito ju konzumiramo

IVICA FEKONJA, Krapina


Jedem ribu tu i tamo, volim ribe, ali su preskupe. U odnosu na ostalo meso, ribe su puno skuplje. Jednom tjedno otprilike jedem ribu. Najčešće kupujem u najbližim trgovačkim lancima, jer ribarnice nema blizu, izaberem što se nudi.

ĐURĐA PERNJAK, Krapina


Ribu jedem otprilike jednom tjedno. Ne svaki tjedan, doduše, ali skoro svaki tjedan, uglavnom petkom. Nabavljam očišćenu ribu u trgovačkom centru, preferiram koja je očišćena. Ali, jako bi nam dobro došla i ribarnica u Krapini. Nekad davno smo je imali, šteta što nemamo.

MILKA VRHOVEC, Krapina


Ribu ne jedem nažalost. Ne volim, ne preferiram. Moji u obitelji vole, ali ja ne jedem niti ne pripremam. Što se mene tiče, ne fali mi ribarnica, ja više volim meso, svinjetinu, junetinu, naše domaće, kaj je sigurno.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook