Prethodni članak
Sljedeći članak

REZULTATI ANALIZE ONEČIŠĆENE VODE: Voda se može koristiti za tuširanje i prokuhavanje, ukoliko još ima miris nemojte je piti!

Svi zakonski parametri su u granicama, jedino je još problem taj miris, no sa svakim daljnjim ispiranjem cijevi rezultati su sve bolji, objasnio je direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić


Direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić  ispred Crpne stanice  Gredice u Zaboku danas je iznio rezultate analize vode za koju je objavljeno jučer da je neočišćena  i da nije za ljudsku potrošnju. Radi se o vodi iz vodoopskrbnog sustava Zagorskog vodovoda za koju su građani dojavili da je čudnog mirisa i to s područja općina Lobor, Mače, Bedekovčina, Sveti Križ Začretje i Veliko Trgovišće te s područja gradova Zlatar, Zabok i Oroslavje.

Prema dobivenoj preporuci Stručnog povjerenstva za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji, voda zbog mirisa nije za piće, ali se može koristiti za pranje, kuhanje i druge potrebe u kućanstvu – rečeno je na konferenciji za medije. Postoji sumnja da je došlo do ekološkog zagađenje potoka Reka, iz čijeg otvorenog toka dolazi oko 30 posto kapaciteta izvorišta Lobor, a procjenjuje se da je incidentom zahvaćeno 40 posto distribucijskog sustava Zagorskog vodovoda. Detalji ekološkog zagađenja su u nadležnosti policije, rečeno je na konferenciji za medije.

Mihovilić je rekao da su po prvoj prijavi o nekarakterističnom mirisu vode po nafti, promtno izvršene provjere parametara za provjeru sukladnosti vode za ljudsku potrošnju i poduzete mjere. Prve dojave građana Zagorski vodovod dobio je jučer u popodnevnim satima i odmah se krenulo s postupkom čišćenja i ispiranja cijevi zbog zagađenja ugljikovodicima.

-Voda se može koristiti za tuširanje i prokuhavanje. Ako ima miris nije za piće, ako mirisa nema može se piti – rekao je Mihovilić.  Svi zakonski parametri su u granicama, jedino je još problem taj miris, no sa svakim daljnjim ispiranjem cijevi rezultati su sve bolji,  objasnio je Mihovilić. U zakonskom su roku, kaže, obavijestili nadležnog sanitarnog inspektora, stručno povjerenstvo za vodu namijenjenu za ljudsku potrošnju, potrošače te su proveden hitne mjere radi otklanjanja uzroka odstupanja.

Na pitanje što je uzrok onečišćenju, Mihovilić je rekao da to trebaju utvrditi druge institucije, ali nije isključio mogućnost ljudskog faktora. Istaknuto je i da su zbog ograničenja u korištenju vode za ljudsku potrošnju osigurane isporuke putem javnih cisterni. 

U 14.30 sati oglasit će se i Policijska uprava krapinsko-zagorska koja je također sudjelovala u istrazi. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Promet je povremeno pojačan na cestama u smjeru mora i unutrašnjosti, u priobalju na prilazima turističkim središtima te na većini graničnih prijelaza. Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Uz povećanu gustoću prometa povećava se ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program